Peste 150.000 de măști și 1.300 de truse sanitare au fost puse la dispoziția școlilor din Sectorul 4 al Capitalei

Publicat: 03 sept. 2020, 17:46, de Aurel Drăgan, în ACTUALITATE , ? cititori
Peste 150.000 de măști și 1.300 de truse sanitare au fost puse la dispoziția școlilor din Sectorul 4 al Capitalei
Dezinfectant

Peste 150.000 de măşti de protecţie, 1.300 de truse sanitare cu materiale dezinfectante şi separatoare de plexiglas pentru bănci au fost puse la dispoziţia şcolilor de către Primăria Sectorului 4 din București. Totodată, în cazul unor suspiciuni de infectare cu noul coronavirus, elevii şi profesorii se vor putea testa gratuit, fiind disponibile 200.000 de teste.

Totodată, 64.000 de măşti din material textil, adaptate categoriilor de vârstă, şi alte 100.000 de măşti de unică folosinţă vor ajunge la elevii şi la personalul din şcoli şi licee, pentru a-i proteja de îmbolnăvirea cu COVID-19, conform comunicatului Primăriei Sector 4.

De asemenea, Primăria a cumpărat 5.000 de tablete pentru elevii care ar putea ajunge în situaţia în care să urmeze cursurile online. De asemenea, în situaţia în care va exista suspiciunea apariţiei unui caz de îmbolnăvire cu COVID-19 în rândul elevilor sau al cadrelor didactice, aceştia se pot testa gratuit, cu autorităţilor locale.

Pe lângă aceste dotări, primăria a acordat sprijin unitătilor de învăţământ pentru reconfigurarea sălilor de clasă, în vederea respectării unei distanţe de siguranţă între elevi, sens în care au fost montate separatoare din plexiglas pe pupitrele copiilor şi au fost create circuite separate pentru accesul acestora în şcoli şi licee.

„Contribuţia autorităţii locale în prevenirea şi combaterea răspândirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV2 va fi susţinută, concret, la clasă, de cadrele didactice, cărora le revin, de asemenea, o serie de îndatoriri. Mai exact, profesorii, educatorii şi învăţătorii trebuie să-i instruiască pe copii în sensul respectării măsurilor de igienă, a regulilor de distanţare fizică, în timpul cursurilor, dar şi al pauzelor de recreaţie, şi să se asigure că toate aceste măsuri vor fi respectate cu stricteţe”, arată reprezentanţii Primăriei.

Cadrele didactive și părinții

La rândul lor, cadrele didactice vor trebui să ţină în permanenţă legătura cu părinţii/reprezentanţii legali, care trebuie să le ia temperatura copiilor, iar în caz de febră mai mare 37,3 C, tuse, dureri în gât, dificultate în respiraţie sau simptomatologie digestivă nu trebuie să-i trimită la şcoală. Totodată, aceştia pot solicita testarea copiilor unităţii de învăţământ.

De asemenea, părinţii/reprezentanţii legali au obligaţia să-i instruiască pe copii să poarte corect masca de protecţie în cadrul unităţii de învăţământ şi să le explice importanţa şi necesitatea purtării acesteia, să evite atingerea suprafeţelor comune cum ar fi: balustradă, pervaz,  geam, uşă etc., şi să păstreze distanţarea fizică faţă de ceilalţi de cel puţin un metru.

Regulamentul prevede şi procedura ce trebuie urmată în situaţia în care într-o clasă vor exista copii cu simptome specifice infecţiei cu coronavirus, când este cazul să fie închisă o şcoală, dar şi paşii care trebuie urmaţi de persoanele şi instituţiile menţionate pentru fiecare scenariu posibil, personalul implicat din creşe, şcoli şi grădiniţe urmând a fi instruit.