Peste 1,7 milioane de taxe și impozite plătite de români prin Stațiile de Plată SelfPay, în primele nouă luni
Românii au plătit, în primele 9 luni ale acestui an, peste 1,7 milioane de taxe către stat prin intermediul rețelei de Stații de Plată SelfPay, atât în numerar, cât și prin intermediul cardurilor bancare. Numărul plăților este de șapte ori mai mare față de perioada similară din 2020, iar valoarea sumelor procesate de cinci ori.
Valoarea totală a taxelor plătite în primele trei trimestre a fost de 228,9 milioane lei. Peste 44% din taxele colectate de stat prin parteneriatul cu SelfPay sunt pentru eliberarea permiselor de conducere și a certificatelor de înmatriculare; urmează, ca pondere în numărul total al tranzacțiilor, taxa de pașaport – peste 35% – și diverse taxe și impozite locale precum cele pe clădiri, pe terenuri, pe mijloace de transport, taxa de parcare, taxele pentru documentele eliberate de Serviciul Public Comunitar de Evidență a Persoanelor, taxe de salubritate etc., care însumează 20% din total.
În primele trei trimestre ale anului, una din zece plăți realizate prin Stațiile de Plată SelfPay a reprezentat achitarea unei taxe sau a unui impozit. În aceeași perioadă a anului precedent, doar o plată la fiecare 47 realizate prin SelfPay reprezenta o taxă achitată către stat.
„În ultimii ani, în special pe fondul crizei sanitare, autoritățile publice locale și centrale au accelerat adoptarea soluției de colectare a taxelor și impozitelor prin intermediul Stațiilor de Plată SelfPay, asigurând astfel accesul contribuabililor la o metodă de plată sigură și la îndemână, fără ca aceștia să mai fie condiționați de programul de lucru cu publicul al instituțiilor și nici de restricțiile de acces impuse. Soluția oferită de SelfPay este accesibilă deopotrivă celor care preferă plata în numerar și celor care folosesc cardul bancar, fanilor digitalizării, dar și celor mai puțin familiarizați cu plățile online, clienții apreciind în primul rând ușurința în utilizare a serviciului nostru”, afirmă Adrian Badea, director general SelfPay.
Ce taxe se pot plăti
Românii își plătesc prin Stațiile de Plată SelfPay taxele pentru eliberarea pașaportului, cele pentru permisul de conducere și cele pentru certificatul de înmatriculare a vehiculelor, precum și taxele și impozitele locale: impozitul pe clădiri, impozitul pe terenuri, impozitul pe mijloacele de transport, taxa de parcare, taxele de urbanism, taxele către serviciul de evidență a populației, taxe de salubritate și altele, lista acestora putând fi extinsă în funcție de nevoile instituțiilor și ale contribuabililor.
„Prima autoritate locală care a colectat impozitele și taxele locale prin SelfPay este Primăria Sectorului 4, cu care colaborăm din 2018. Numărul instituțiilor partenere s-a triplat în ultimii doi ani. În 2021, bucureștenii au efectuat prin Stațiile SelfPay 34% din plățile reprezentând diverse taxe și impozite, dar în acest moment colaborăm cu zeci de primării și instituții din toată țara”, a declarat Adrian Badea, Director General SelfPay.
Cine achită taxele prin SelfPay
Cei mai mulți dintre românii care își plătesc taxele și impozitele la Stațiile de Plată SelfPay sunt bărbați (peste 55%), cu vârste cuprinse între 35 și 44 de ani (21%), persoane ocupate, salariații reprezentând o pondere de 30% din total.
Un sfert din cei care plătesc taxele prin SelfPay au cel puțin studii medii (24%), iar peste 30%, studii superioare.
SelfPay deține cea mai mare rețea de Stații de Plată de tip self-service din România, cu peste 6.000 de Stații de Plată și mai bine de 170 de servicii disponibile. Stațiile de Plată pot fi găsite în marile rețele de retail, centre comerciale, piețe, benzinării, magazine de proximitate, în sedii ale băncilor partenere, dar și în primării și alte instituții publice, și sunt disponibile în fiecare zi, în intervalul orar în care aceste unități sunt deschise.