Peste 3.000 de persoane din București au solicitat ambulanța în zilele de Crăciun
Un număr de peste 3.000 de persoane au solicitat intervenția ambulanței la domiciliu, în Ziua de Ajun, de Crăciun și în a doua zi, pe 26 decembrie, arată datele Serviciului de Ambulanță București.
Peste 3.000 de solicitări, au fost înregistrate la Serviciul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov (SABIF) din dimineaţa zilei de 24 decembrie, până joi dimineaţă, 26 decembrie, a doua zi de Crăciun, a declarat managerul SABIF Alis Grasu, care a precizat că bilanţul este similar celui de anul trecut.
„Din data de 24 dimineaţa până astăzi de dimineaţă, au fost 3009 solicitări la SABIF”, a afirmat Alis Grasu, citată de News.ro
Solicitată să precizeze care este situaţia comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, medicul a afirmat că aceasta este aproximativ la fel.
Managerul SABIF estimează însă că numărul solicitărilor ar putea creşte.
„S-ar putea să înceapă să crească pentru că, cu cat ne îndepărtăm de ultima zi lucrătoare a medicilor de familie, a spitalelor non urgenţă, care şi-au redus mult personalul, cresc solicitările la noi”, a declarat medicul Alis Grasu.
Deficit mare de medici ambulanțieri
SABIF se confruntă cu un deficit de medici ambulanțieri, iar personalul este nevoit să lucreze pe ambulanțe foarte vechi.
Serviciul de Ambulanță București-Ilfov are lipsuri grave, potrivit managerului Alice Grasu, care atrăgea atenția că serviciul se confruntă cu două mari probleme: un deficit personal alarmant, de aproape 50 la sută și un parc auto de ambulanțe învechit, cu mai mult de jumătate de mașini care „îndeplinesc condiții de casare”.
Cele mai mari probleme au fost evidențiate de epidemia de COVID 19.
Media zilnică de intervenții pentru anul 2021 a fost de 10.695 la nivel national. Vârful de intervenții zilnice pentru București-Ilfov a fost atins în data de 13 octombrie, când au fost efectuate 6.254 de intervenții, majoritatea pe fondul pandemiei de COVID-19.
La nivelul anului 2021, SABIF avea un deficit de 55,5% în ceea ce privește medicii din sistemul public de ambulanță. Situația s-a agravat și mai mult la nivelul anului 2024.
„Intervenţiile au fost realizate cu un personal format din 12.733 de persoane, faţă de un număr total de 22.780 de posturi care se cuvin legal, conform normativului aprobat prin ordinul Ministrului Sănătăţii. În concluzie, Ambulanţei Publice din România i-au fost alocate, în total, cu peste 9.700 de posturi mai puţin faţă de normativ, rezultând un deficit de personal pe total ţară de 43,34 la sută a Serviciului Public de Ambulanţă. Trebuie subliniat în mod deosebit deficitul de 55,5% privind medicii din sistemul public de ambulanţă. Domnilor, medicină fără medici nu se poate”, declara Alice Grasu.
Ambulanțe cu peste un milion de kilometri
Cele mai recente statistici arată că în România sunt în serviciu ambulanţe vechi, cu rulaj de peste un milion de kilometri.
Guvernul a aprobat un program de refacere a parcului auto, urmând ca 600 de ambulanţe noi, luate cu fonduri europene, să ajungă în țară.
După ce aceste ambulanţe vor fi comandate şi livrate, cel mai probabil în următorii trei ani, vor fi distribuite către toate serviciile de ambulanţă din întreaga ţară. Este o măsură extrem de necesară, având în vedere că în prezent peste 50% din parcul auto al serviciilor de ambulanţe din ţară este mai vechi de 10 ani, iar mai bine de jumătate din ambulanţe au un rulaj de 400.000 şi 1,1 milioane de kilometri.
Timpul de intervenție, 12 minute
Peste 150 de ambulanţe au depăşit deja 1 milion de kilometri. La un moment dat se discuta chiar de un proiect de lege care să impună retragerea din activitate a ambulanţelor mai vechi, cu rulaj de peste 300.000 de kilometri, dar acest lucru ar fi însemnat ca numărul lor să scadă, fiind mic oricum, iar timpul de intervenţie să crească la peste 12 minute, cât este în prezent.