Peste 50% din decese pot fi atribuite stilului de viață dezechilibrat, avertizează dr. Diana Păun
În țara noastră, peste jumătate din totalul deceselor sunt provocate de factori de risc ce țin de stilul de viață, cum sunt dieta neadecvată, consumul de tutun și abuzul de alcool, sedentarismul, subliniază dr. Diana Păun, consilier prezidențial.
Potrivit consilierului prezidențial, accentul trebuie pus pe educație ”în special în domeniul nutrițional”.
”Cu toţii ştim că bolile responsabile de costurile în creştere ale asistenţei medicale, precum diabetul zaharat sau bolile cardio-vasculare, ar fi mai puține, poate chiar la jumătate, dacă populaţia ar avea niveluri mai înalte de educaţie, în mod special în domeniul nutriţional. În România peste jumătate din totalul deceselor poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, care includ dieta neadecvată, consumul de tutun şi de alcool, dar şi activitatea fizică scăzută”, subliniază consilierul prezidențial Diana Păun.
Pe baza actualelor cercetări internaționale, consilierul prezidențial spune că acești factori de risc comportamental pot fi ținuți sub control prin educația pentru sănătate, care trebuie să fie o componentă a sistemului de educație, și prin promovarea politicilor de sănătate cu accent pe prevenție.
”Personal, îmi doresc foarte mult ca această materie (n.r. educația pentru sănătate) să se regăsească în curriculă, nu ca materie opţională, ci ca materie obligatorie. Un copil bine educat şi mai ales bine îngrijit devine un adult sănătos, pregătit pentru o lume complexă şi din ce în ce mai competitivă”, a subliniat dr. Păun.