Peste 530 de tone de deșeuri transportate cu vaporul au fost oprite la frontieră
Poliţiştii de frontieră de la Calafat şi comisari ai Gărzii de Mediu Dolj au blocat intrarea în țară a unei nave încărcate cu peste 530 de tone de deşeuri metalice, din hârtie, tip PET, dar şi motoare de autoturisme nedecontaminate, anvelope uzate, precum şi tapiţerie auto, potrivit unui comunicat transmis de Poliția de Frontieră.
Nava sub pavilion românesc, cu comandant român, a ajuns luni, în jurul orei 15.45, la Punctului de Trecere a Frontierei Calafat Portuar, pe sensul de intrare în ţară. În urma controlului efectuat de polițiștii de frontieră împreună cu reprezentanți din cadrul Gărzii de Mediu Dolj, s-a constatat faptul că în componența navei existau două barje, încărcate cu deșeuri din diferite materiale: metale, hârtie, PET-uri, dar și motoare de autoturisme care nu erau decontaminate, anvelope uzate, precum și tapițerie auto.
Deșeurile cântăreau 538.766 de kilograme, fuseseră încărcate din Bulgaria și aveau ca destinație o societate din Turcia.
„Autoritățile competente nu au permis intrarea pe teritoriul României pentru aceste materiale, întrucât pe timpul efectuării transferului este interzisă amestecarea lor și, totodată, pentru faptul că nu au putut face dovada unei gestionări corecte privind sănătatea oamenilor și a mediului”, se menționează în comunicat.
Cazurile de importuri ilegale de deșeuri s-au înmulțit semnificativ în ultimele luni. Luni, 2 august, polițiștii de frontieră au descoperit 2.000 de tone de deșeuri transportate ilegal cu vaporul pe Dunăre.
Luni, 2 august, polițiștii de frontieră au descoperit 2.000 de tone de deșeuri transportate ilegal cu vaporul pe Dunăre.
Pe 15 iunie, mai mult de 180 de tone de deșeuri au fost descoperite într-o singură zi la intrarea în România. Iar o săptămână mai târziu, opt TIR-uri încărcate cu 130 de tone de deșeuri au fost oprite la Vama Nădlac și întoarse din drum. În mai, șeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, avertiza că „Europa a ajuns la un nivel nemaiîntâlnit de deșeuri acumulate” și România este o țintă din cauza prețului mult mai redus pentru neutralizarea lor decât în restul Europei.