Peste 600 de amenzi au împărțit inspectorii ANSVSA în perioada premergătoare sărbătorilor Pascale. Care au fost abaterile
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/dsvsa.jpg)
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a desfășurat, în perioada 24 martie-7 aprilie 2025, la nivel național, o serie de controale oficiale care au vizat verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare în contextul apropierii Sărbătorilor Pascale.
Controalele au fost anunțate, dar tot s-au găsit abateri. Vizate au fost unitățile de comercializare a peștelui, restaurantele, brutăriile, patiseriile, depozitele alimentare. De asemenea, verificările s-au desfășurat și în trafic.
ANSVSA a dat amenzi usturătoare pentru abateri
Comercianții la care au fost sesizate abateri, peste 600 la număr, s-au ales cu amenzi aspre. Suma totală a sancțiunilor este de aproximativ 4,4 milioane de lei. Inspectorii ANSVSA au lăsat și 303 avertismente, 29 de ordonanțe de suspendare a activității, 21 de ordonanțe de interzicere a activității.
Nu mai puțin de aproape 14.000 kg de carne au reținut oficial autoritățile, precum și aproximativ 694.000 de ouă.
Principalele abateri
Pe lista neconformităților constatate și sancționate sunt:
- Etichetarea necorespunzătoare a produselor
- Lipsa actualizării programului de autocontrol
- Nerespectarea normelor privind întreținerea spațiilor de depozitare și prelucrare a alimentelor
- Utilizarea ambalajelor, ustensilelor și recipientelor în stare insalubră
- Lipsa documentelor de trasabilitate;
- Nerealizarea acțiunilor obligatorii de dezinsecție, deratizare și dezinfectare;
- Comercializarea produselor alimentare cu termen de valabilitate depășit.
Controalele ANSVSA sunt încă în desfășurare, iar rezultatele urmează să fie transmise în perioada următoare.
Vezi și: DSVSA: vaca nu-i ca oaia
Clienții pot apela, pentru orice neregulă alimentară la numărul de telefon:0800.826.787.
Controalele, anunțate în urmă cu trei săptămâni
Autoritățile au făcut publică perioada în care desfășoară astfel de controale, respectiv 19 martie-19 aprilie. Mai mult decât atât, s-a precizat şi în ce vor consta verificările, anume: monitorizarea circulaţiei şi sacrificării mieilor, cu respectarea regulilor de bunăstare animală şi siguranţă alimentară, transportul şi comercializarea produselor alimentare de origine animală (carne, ouă, lapte, peşte etc.).
„Pentru eficienţă, ANSVSA va colabora cu instituţii locale şi naţionale (primării, consilii judeţene, ANAF, ANPC, MS etc.) pentru organizarea de acţiuni comune de inspecţie şi control. În cazul constatării unor încălcări ale normelor sanitare veterinare, măsurile aplicabile includ suspendarea activităţii unităţii, aplicarea de sancţiuni şi confiscarea produselor care prezintă un risc pentru sănătatea publică. ANSVSA îndeamnă consumatorii să achiziţioneze produse alimentare doar din surse autorizate şi să verifice marcajele de conformitate pentru siguranţa lor alimentară”, transmit reprezentanții ANSVSA.
Cu toate acestea, s-au găsit sute de abateri și s-au aplicat sancțiuni usturătoare.