Peste 80% din ambalajele puse pe piață, în primele trei luni, colectate prin SGR. Ministru: „Gunoaiele pe care încă le vedem în natură vor rămâne doar în amintirea noastră”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/centru-returo-almaj-dolj-4.jpeg)
Peste 80% dintre ambalajele puse pe piaţă în primele trei luni, în România, au fost reciclate prin Sistemul Garanţie Returnare (SGR).
Peste 80% din ambalaje, colectate prin SGR
Sistemul de garanție-returnare (SGR) implementat în România începe să dea roade semnificative. În primul trimestru al anului 2025, peste 80% din ambalajele puse pe piață au fost colectate, semn că românii devin tot mai conștienți de importanța reciclării. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, în cadrul conferinței „Curățenia de primăvară în România! Ediția 2025”, că România este vizibil mai curată decât în urmă cu unul sau doi ani, iar dacă se menține acest ritm, deșeurile din natură vor rămâne doar o amintire.
Fechet a subliniat că în 2023 au fost colectate peste 3 miliarde de ambalaje, iar anul 2024, deși de tranziție, confirmă tendința pozitivă. Prin SGR nu sunt colectate doar PET-uri, ci și doze de aluminiu și sticle, toate ajungând la reciclatori, nu la gropile de gunoi.
„Uitându-ne la cifrele anului trecut, avem peste 3 miliarde de ambalaje colectate. Vorbim nu doar de pet-uri, doze de aluminiu sau sticle introduse în automatele de preluare a ambalajelor (RVM) sau duse la un punct de colectare, ci vorbim de ambalaje care au ajuns totodată în fabricile de reciclare – asta în ceea ce privește anul 2024, an de tranziție, primul an, complicat din multe puncte de vedere. Uitându-ne la primele trei luni ale anului în curs, putem să constatăm că ele se înscriu într-o lungă listă de luni cu rate de colectare foarte bune, extrem de pozitive – și când mă refer la rate bune de colectare, mă refer la faptul că peste la 80% din ambalajele puse pe piață sunt colectate. Cred că, în acest ritm, gunoaiele pe care încă le mai vedem în natură vor ajunge să rămână doar în amintirea noastră, doar în fotografiile din trecut sau în imagini pe calculator, dar nu o să le mai vedem în natură, ceea ce este un lucru extraordinar“, a menționat Mircea Fechet, citat de Agerpres.
Totodată, ministrul a menționat beneficiile economice generate de RetuRO, compania care administrează SGR-ul: mii de locuri de muncă noi și investiții de zeci de milioane de euro în infrastructura de colectare și reciclare. Sistemul funcționează similar cu modelele din vestul Europei și oferă atât un mediu mai curat, cât și o creștere economică.
Cu toate acestea, Fechet a atras atenția că reciclarea ambalajelor este doar o parte a problemei. PET-urile sunt doar o fracțiune a deșeurilor aduse de ape în fiecare primăvară. De asemenea, primarii implicați au rezultate mai bune, iar migrarea cantităților colectate între localități creează dezechilibre. Însă ministrul este optimist și consideră că, în timp, lucrurile se vor echilibra și România va deveni un exemplu de bune practici în domeniul reciclării.