STUDIU: Peste jumătate dintre salariaţi ar demisiona dacă nu beneficiază de flexibilitate
Nouă din zece angajaţi îşi doresc flexibilitate în alegerea locului de unde muncesc şi a programului de lucru, iar peste jumătate dintre angajaţi ar lua în considerare să plece de la actualul loc de muncă după încheierea pandemiei, dacă nu li se oferă un anumit grad de flexibilitate, arată un studiu EY.
„Nouă din zece angajaţi îşi doresc flexibilitate în alegerea locului de unde muncesc şi a programului de muncă. Dacă ar putea opta, peste jumătate (54%) dintre respondenţii angajaţi ar alege un programul de lucru flexibil, în timp ce pentru 40% ar prima flexibilitatea în privinţa locului din care muncesc”, arată studiul.
Studiul s-a realizat pe un eșantion de 16.000 de angajați din mai multe domenii și cu diverse poziții, aceștia provenind din 16 țări.
Cum ar vrea angajații să lucreze
În medie, angajaţii şi-ar dori să lucreze în regim de telemuncă între două şi trei zile după încheierea pandemiei.
Odată cu relaxarea restricţiilor sanitare din ţările lor, 22% ar prefera să lucreze integral la birou, iar 33% dintre respondenţii angajaţi şi-ar dori o săptămână de lucru mai scurtă.
„Oferirea unui program de lucru într-un mediu hibrid este necesară şi incontestabilă de acum înainte. Întrebările reale se referă la cum trebuie să arate acest lucru în practică, pentru a răspunde aşteptărilor grupului ţintă de angajaţi şi, în acelaşi timp, pentru a îndeplini şi cerinţele organizaţionale”, spune Claudia Sofianu, lider regional EY CESA, People Advisory Services, potrivit news.ro.
Printre cei mai hotărâţi în a-şi schimba locul de muncă dacă nu primesc flexibilitatea dorită se numără managerii/liderii, angajaţii cu funcţii în departamentele de tehnologie şi financiare şi cei cu persoane în îngrijire.
De asemenea, pentru aproape jumătate (48%) dintre respondenţi, cultura lor organizaţională s-a îmbunătăţit pe durata pandemiei provocate de COVID-19, în timp ce doar 31% consideră că aceasta s-a deteriorat.
Totuși, majoritatea respondenţilor angajaţi (76%) declară că sunt mulţumiţi de locul lor de muncă, iar 93% intenţionează să rămână la actualul loc de muncă în următoarele 12 luni.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 298.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 37,2 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2020.