Peste un miliard de tineri sunt în pericol să-și piardă auzul
Cercetătorii estimează că 1,345 miliarde de tineri între 12 și 34 de ani ar putea surzi din cauza zgomotului puternic la care se expun ascultând muzică cu diverse dispozitive sau în baruri și săli de concerte, transmite CaM’interesse.
La început a fost Walkman, apoi a explodat moda aparatelor de muzică portabile cu căști, platforme streaming… Toate la urechile celor care le folosesc, în majoritatea lor tineri. O meta-analiză publicată în luna octombrie în revista BMJ Global Health și preluată de CNN estimează că peste un miliarde de utilizatori cu vârste între 12 și 34 de ani sunt în pericol de a-și pierde auzul. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au folosit trei baze de date, reieșite din studii publicate între 2000 și 2021.
”Noi am estimat că 0,67 până la 1,35 miliarde de indivizi cu vârste între 12 și 34 de ani din toată lumea sunt implicați în aceste obiceiuri dăunătoare de ascultare” , spune autorul principal al studiului Lauren Dillard pentru CNN.
Expunerea la un volum sonor ridicat prin ascultare directă sau prin prezența în spații zgomotoase – săli de concerte, baruri, stadioane – pot afecta celulele senzoriale și structurile urechii. Dacă această expunere fonică este repetată și de durată, aceasta poate să creeze chiar afectări ireversibile la nivel auditiv, a explicat acest consultat din cadrul OMS, cu consecințe cum ar fi acufenele, pierderea auzului la o ureche sau la ambele.
Pentru autorii studiului, pierderea auzului este o problemă de sănătate publică care merită o recunoaștere la nivel mondial și care trebuie să aibă o prioritate.