Peste 300.000 de doze de vaccin anti-COVID au fost administrate până acum în România
Potrivit datelor puse la dispoziția CNCAV de către Institutul Național de Sănătate Publică, prin aplicația Registrul Electronic Național al Vaccinărilor (RENV), care ține evidența vaccinărilor, situația din ziua de 20 ianuarie a.c., ora 17.00, este următoarea:
Număr de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore): 38.338, la un număr de 38.338 persoane din care:
- 35.146 persoane vaccinate cu 1 doză;
- 3.192 persoane vaccinate cu 2 doze.
Număr total de doze administrate de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020): 308.384, la un număr de 302.570 persoane din care:
- 296.756 persoane vaccinate cu 1 doză;
- 5.814 persoane vaccinate cu 2 doze.
Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore):
- 57 reacții comune și minore, din care: 10 reacții de tip local;
- 47 reacții generale.
Număr total de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 928 reacții comune și minore, din care:
- 327 reacții de tip local cu durere la locul injectării;
- 601 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie)
Capacitate maximă în 31 de programări
Ca urmare a interesului crescut al cetățenilor pentru vaccinare, în 31 de județe din țară a fost atinsă capacitatea maximă de programare pentru următoarele trei săptămâni, în raport cu numărul dozelor disponibile la acest moment și cu calendarul de livrare estimat pentru perioada următoare.
Reamintim faptul că, în conformitate cu Strategia națională de vaccinare și cu recomandările ferme ale Agenției Europene a Medicamentului, repartizarea dozelor către centrele de vaccinare se face pentru asigurarea primei administrări și, în mod obligatoriu, a rapelului.
Potrivit situației raportate la ora 14:00, erau în continuare disponibile programări în județele Alba, Bihor, Caraș-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Iași, Maramureș, Mehedinți și Suceava, conform datelor din Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) și preluate de platforma informatică de programare dezvoltată de STS.
Datele raportate sunt în dinamică și există posibilitatea ca, la ora difuzării comunicatului, situația să fie diferită. Având în vedere calendarul estimat de livrare a dozelor de vaccin, CNCAV a solicitat STS actualizarea platformei de programare pentru a putea permite continuarea programărilor persoanelor din etapele I si II, începând cu 1 martie, în centrele de vaccinare deja existente.
Totodată, în scurt timp, vor fi deschise noi centre de vaccinare la nivelul fiecărui județ, care vor permite programări și pentru date mai apropiate, începând cu data de 8 februarie.
Campania de vaccinare continuă conform planificării, asigurând zilnic rapelul pentru persoanele deja vaccinate cu prima doza, cât și vaccinarea persoanelor nou programate.