Petre Roman, la Parchetul General. Este audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Publicat: 12 iul. 2024, 11:02, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Petre Roman, la Parchetul General. Este audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990
Petre Roman, la Parchetul General. Este audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990

Petre Roman a ajuns vineri la Parchetul General. Acesta a fost audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990, unde este urmărit penal alături de multe alte nume mari din România. Fostul premier susține că este nevinovat și tot ce se întâmplă este un abuz la adresa lui.

Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei

Fostul premier Petre Roman a declarat vineri, la Parchetul General, că a sosit pentru a da o declarație în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990. El a transmis că nu poate fi acuzat de nimic în acest caz.

Roman a explicat că a venit pentru a clarifica toate aspectele investigate de autorități, deoarece consideră că nu există nicio bază pentru acuzațiile aduse împotriva sa. Vrea să lămurească situația și să scapie de această situație inconfortabilă, care îi pătează imaginea.

”Am venit acum pentru a da o declaraţie prin care să lămuresc toate aspectele ridicate de cercetarea dumnealor pentru că nu se poate reţine în ceea ce mă priveşte niciuna dintre acuzaţii. Nicuna dintre acuzaţii nu se poate reţine împotriva mea şi am venit să lămuresc acest lucru”, a declarat Petre Roman.

În acest dosar sunt urmăriţi penal fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, foştii generali Vasile Dobrinoiu şi Peter Petre.

În iunie 2017, fostul președinte Ion Iliescu, împreună cu fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu, au fost trimiși în judecată pentru infracțiuni contra umanității. Acest lucru s-a întâmplat după ce procurorii militari au susținut că în zilele de 11 și 12 iunie 1990, autoritățile române au decis să lanseze un atac violent împotriva manifestanților din Piața Universității din București.

Acești manifestanți cereau adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara și își exprimau pașnic opiniile politice, în contrast cu pozițiile majorității care dețineau puterea politică în acea perioadă.

Forțele implicate în acest atac, conform Parchetului Militar, includeau ilegal forțe ale Ministerului de Interne, Ministerului Apărării Naționale și Serviciului Român de Informații, alături de peste 10.000 de mineri și muncitori din diverse regiuni ale țării.

Atacul, desfășurat în dimineața zilei de 13 iunie 1990, a avut consecințe grave: patru persoane au fost ucise prin împușcare, două persoane au fost violate, iar 1.388 de persoane au suferit vătămări fizice sau psihice. De asemenea, 1.250 de persoane au fost private de libertate din motive politice.

Parchetul Militar a susținut că în cadrul acestor evenimente, peste 200 de persoane au fost ridicate și transportate la o unitate militară în Măgurele, unde au fost reținute până în după-amiaza aceleași zile, când au fost eliberate după o investigație sumară.