Petre Roman respinge acuzațiile din dosarul Mineriada: „E o prostie totală!”
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/04/MGMzZjUwMWE0ZjNkNmE0YTFiYzY5N2IwN2RmOTgyYTQ.thumb_.jpg)
Petre Roman susține că acuzațiile din dosarul ,,Mineriada din iunie 1990″ sunt nefondate. În acest dosar sunt implicați mai mulți foști lideri politici, printre care și Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu, dar și Adrian Sârbu, Miron Cozma.
Cum se scuză Petre Roman
Trecutul îl urmăreşte pe fostul premier Petre Roman. În urma „acțiunilor contra umanității” din 13-15 iunie 1990, acesta, alături de alți lideri politici din acea vreme, a fost trimis în judecată. Petre Roman, Ion Iliescu, Gelu Voican-Voiculescu, Adrian Sârbu și Miron Cozma sunt cei cinci inculpați care urmează să se prezinte în fața instanței. Cu toate acestea, fostul premier nu se consideră vinovat și transmite că aceste incriminări nu vor duce niciunde.
Roman respinge cu desăvârşire acuzațiile aduse în dosarul Mineriada și susține că sunt nefondate și absurde. Mai mult decât atât, acesta transmite că doar în caz de război putem vorbi despre infracțiuni împotriva umanității, nicidecum în cazul unei operațiuni de ordine publică.
,,Cum poate fi caracterizată o operaţiune de ordine publică ca fiind de represiune? E o acuzaţie absurdă. Cu atât mai mult cu cât această încadrare este extrem de ciudată. Infracţiuni împotriva umanităţii. Păi, infracţiuni împotriva umanităţii, aici vorbim de criminali de război, însăşi Curtea Internaţională de Justiţie a tratat, de-a lungul anilor, doar vreo şase cazuri de infracţiuni împotriva umanităţii, chestiuni extrem de grave, e vorba de genocid, crimă împotriva umanităţii. Şi din această perspectivă încadrarea este şi absurdă, şi ilegală. Este ilegală pentru că această infracţiune, la momentul respectiv, nici măcar nu exista”, a declarat Petre Roman.
Petre Roman respinge acuzațiile
Fostul premier susține cu tărie că trimiterea lui în fața instanței este irelevantă la momentul actual, din punct de vedere juridic, deoarece la acea vreme tot acest proces a fost considerat democratic.
,,Ea nu are niciun fel de relevanţă, din punct de vedere juridic. Din motivele, în primul rând, legate de faptul că acel protest, la momentul respectiv, după alegerile libere care au avut loc şi după ce exista un proces democratic în curs, la vremea aceea, considerat de toată lumea democratică, lumea occidentală, ca fiind un proces foarte înaintat şi pozitiv”, conchide Petre Roman.
Șirul întâmplărilor din 1990
În iunie 1990, cei aflați la conducerea statului român au ordonat represalii împotriva protestatarilor din Piața Universtății. Conform anchetatorilor, autoritățile au folosit forțe paramilitare, hoarde de mineri implicate ilegal. În urma acțiunilor din dosarul Mineriada, au decedat sau au fost rănite sute de persoane.
Apărătorii democrației au ieșit în stradă pentru a se opune noii conduceri de atunci. Astfel, autoritățile au lansat un atac pentru a fi înlăturată opoziția.