06:14 • Sănătate
Pfizer și BioNtech testează un vaccin comun, atât pentru Covid, cât și pentru gripă
Cei doi giganți din lumea industriei farmaceutice vor, din nou, să ia grosul pieței de vaccinuri și au începtul testele pentru unul combinat: și pentru gripa clasică, dar și pentru Covid.
Cei doi parteneri îşi propun să „simplifice practicile de vaccinare” împotriva acestor doi agenţi patogeni care provoacă boli virale respiratorii severe.
Noul vaccin pe care îl testează Pfizer şi BioNTech combină vaccinul cvadrivalent dezvoltat de Pfizer împotriva gripei sezoniere cu vaccinul bivalent COVID-19 adaptat la variantele BA.4 şi BA.5 ale Omicron.
Studiul se va desfăşura în SUA şi va include 180 de participanţi cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani. Primul participant a făcut deja în această săptămână prima doză, precizează compania Pfizer într-un comunicat. Perioada de urmărire pentru fiecare participant va fi în total de şase luni.
Studiul de fază 1 evaluează siguranţa, tolerabilitatea şi imunitatea oferită în cazul unei unei abordări vaccinale combinate pe bază de ARN mesager.
„Flexibilitatea şi viteza de fabricaţie a tehnologiei ARN mesager a demonstrat că aceasta este bine adaptată şi pentru alte boli respiratorii. Credem că un singur vaccin, combinat, ar putea simplifica practicile de imunizare împotriva acestor doi agenţi patogeni respiratori”, a declarat Annaliesa Anderson, director în cadrul Pfizer.
„Datele ne vor oferi, de asemenea, mai multe informaţii despre potenţialul vaccinurilor cu ARN mesager care se adresează mai multor agenţi patogeni. Acest lucru ne va ajuta să ne dezvoltăm în continuare portofoliul de boli infecţioase pentru a oferi abordări de vaccinare centrate pe pacient”, a declarat, la rândul său, Ugur Sahin, director şi co-fondator al companiei BioNTech.
Aceasta este cea de-a patra colaborare dintre Pfizer şi BioNTech în domeniul bolilor infecţioase, după colaborarea pentru vaccinul antigripal iniţiată în 2018, colaborarea pentru vaccinul COVID-19 iniţiată în 2020 şi colaborarea pentru vaccinul împotriva herpesului zoster iniţiată în 2022.
SARS-CoV-2 a dus la o pandemie globală cu peste 6,5 milioane de decese şi a generat o povară socio-economică severă la nivel mondial. Vaccinările pot contribui la combaterea COVID-19, în condiţiile în care se preconizează că va rămâne o boală respiratorie severă şi care va circula în continuare, necesitând adaptarea vaccinurilor la variantele care prezintă motive de îngrijorare. Acest lucru aminteşte de gripă, o altă boală respiratorie care necesită vaccinări repetate din cauza instabilităţii sale genomice ce duce la modificări ale proteinei de suprafaţă, hemaglutinina. Gripa este responsabilă de până la 12.000-52.000 de decese în Statele Unite în fiecare an şi de un număr la fel de îngrijorător în Uniunea Europeană, precizează comunicatul Pfizer.
Înainte să poată fi aprobat în UE, un vaccin trebuie să treacă prin teste riguroase efectuate de fabricant şi de o evaluare ştiinţifică efectuată de autorităţile de reglementare. Printre acestea se numără Agenţia Europeană pentru Medicamente şi alte autorităţi de reglementare din UE/SEE.
După ce fabricantul vaccinului testează efectele vaccinului în laborator şi pe animale, urmează programul de testare clinică la om. Fabricantul vaccinului testează vaccinul în trei faze de studii clinice, pe un număr din ce în ce mai mare de oameni în fiecare fază. De la conceptul iniţial până la autorizare pot trece chiar şi 10 ani, însă această perioadă poate fi mai scurtă în timpul urgenţelor de sănătate publică De exemplu, vaccinurile COVID-19 au fost create în conformitate cu aceleaşi cerinţe de reglementare privind calitatea, siguranţa şi eficacitatea ca alte vaccinuri. Elaborarea lor a fost însă mult mai rapidă datorită eforturilor comune şi a investiţiilor semnificative, ca răspuns la pandemie. De asemenea, s-a bazat pe decenii de cercetare privind noile tehnologii de vaccinare, cum ar fi vaccinurile ARN mesager, precizează portalul european de informaţii despre vaccinare.