Philips 346B1C Ultrawide curbat – monitorul potrivit pentru productivitate crescută la birou

Publicat: 29 dec. 2021, 12:49, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Philips 346B1C Ultrawide curbat - monitorul potrivit pentru productivitate crescută la birou
Philips 346B

Lucrez multe ore pe zi în fața laptopului, atât la birou, cât și acasă. Sau pe drum, când am nevoie să mă opresc undeva pentru a deschide laptopul. În mulții ani de când fac acest lucru am învățat că monitorul este foarte important pentru ochi. E o diferență enormă între un ecran pe care mă chinui să văd clar literele pe care le scriu și unul care îmi oferă un contrast suficient astfel încât să văd fără vreun efort.

Din păcate, marea majoritate a monitoarelor utilizate în prezent nu au ajuns încă la performanțe atât de bune. Sunt puține monitoare sau ecrane de laptop 4K sau UHD (Ultra HD) ori măcar monitoare profesionale, cu un contrast foarte bun. Majoritatea sunt Full HD sau au rezoluții chiar mai mici.

Personal, folosesc două laptopuri la birou și acasă, conectate la monitoare de 22 sau 24 inci. M-am obișnuit de mult să lucrez cu două monitoare, e mult mai productiv și mi se întâmplă să ajung și la trei în același timp. Evident că atunci când am avut ocazia să testez monitorul Philips 346B1C Ultrawide, cu o rezoluție de 3.440 x 1.440 la o diagonală de 86 de cm (34 inci), nu am ezitat.

Productivitate pe un ecran ultrawide

Orice monitor mare îți permite împărțirea ecranului în mai multe zone, astfel încât să poți avea mai mult aplicații sau documente vizibile în același timp, fără să fie nevoie muți mouseul între ele. Dar un monitor curbat și ultrawide, adică un raport de 21:9, pare a fi fost construit special pentru acest tip de lucru.  

Practic, Philips cu gama ultrawide intră într-o nișă care până acum a fost acoperită cu ajutorul a două monitoare. În timp ce editorii foto și video folosesc ecrane mari cu suport special pe gama de culori, marea majoritate a utilizatorilor au nevoie de monitoare prietenoase cu ochiul și suficient de mari pentru a fi împărțite în mai multe zone de lucru.

De altfel, monitorul Philips are un design perfect profesional, adică arată bne pe orice birou, indiferent cât de minimalist. Oferă și o conectivitate USB Type-C, care include o putere de încărcare a unui aparat extern de până la 90W. Adică poți să îți încarci laptopul direct din monitor și în același timp să conectezi mai multe accesorii, toate cu un singur cablu legat la priză.

Și instalarea este foarte simplă și rapidă; vine în cutie cu cabluri HDMI și Display Port, pe lângă cel de alimentare și cablu USB-C. Monitorul are și un buton de switch pentru cazul în care sunt conectate două PC-uri în acelați timp, iar rata de refresh urcă până la 100Hz.    

Philips oferă și un raport de calibrare pentru monitor, dar nu am simțit nevoia de calibrare. În esență, este suficient să îl instalezi și să îl pornești și să începi lucrul.

Performanțe

Dată fiind dimensiunea și calitatea imaginii, Philips 346B1C este cam cel mai bun de pe piață în acest moment. Forma curbată ajută la productivitate mai ales atunci când dimensiunea este mai mare decât ar fi suficient pentru un monitor privit de aproape; un ecran de 24 de inci nu are nevoie de forma curbată, dar la unul de 34 de inci este preferabilă.

Monitorul are și o funcție numită LowBlue prin care reduce lumina albastra cu unde scurte, care este dăunătoare ochiului în timp, tocmai pentru a face utilizarea cât mai prietenoasă. Funcția LowBlue nu este foarte potrivită pentru editorii foto/video, dar pentru o muncă de birou este perfectă.

Nu am avut ocazia să testez funcția AMD FreeSync dat fiind că nu am timp să mai joc, așa că am renunțat de tot. În schimb, m-am uitat la câteva filme și seriale pe monitor. Sincer, experiența unui film cu imagine de cinema este superbă pe ecranul cu raport de 21:9. Desigur, nu ai prea multe seriale sau filme potrivite pentru 21:9 pe Netflix, Prime sau Hbo Go, dar când găsești filmul potrivit, te simți ca la cinema.

La aceasta ajută și sunetul excelent pe care îl are monitorul. Calitate excelentă și o putere mai mare decât te-ai aștepta, un dezavantaj când locuiești la bloc, iar la filme te uiți doar noaptea, deoarece poate fi ușor auzit din alte camere sau apartamente.

Concluzii

Greu de găsit un monitor mai bune pentru productivitate. Prețul de sun 2.200 de lei la unele oferte de la retaileri din prezent pare cam mare, dar având în vedere că poate înlocui cu succes două monitoare „clasice”, nu mai este atât de mult.

Este mult mai ușor de lucrat pe un singur ecran împărțit în zone de lucru decât pe mai multe monitoare. Calitatea imaginii este un mare plus pentru un mod de lucru prelungit, iar posibilitatea renunțării la cabluri pentru periferice este un plus important.

Mă aștept să văd tot mai multe monitoare de acest tip dedicate productivității de „birou”. Și sper să văd câți mai mulți utilizatori cu ecrane cu rezoluție mare, mult mai bună pentru ochi decât cele „clasice”.

Philips