Piață agroalimentară proaspăt inaugurată, cu grave deficiențe de construcție
Piața Cremenița, inaugurată în campania electorală din toamna anului trecut de fostul edil al Sectorului 2 al Capitalei, este nefunccțională și nu poate fi autorizată de Inspectoratul pentru Situații de Urgență din cauza mai multor probleme grave.
În septembrie 2020, cu două săptămâni înaintea alegerilor locale, primarul de atunci, Dan Cristian Popescu inaugura în cartierul Colentina piața Cremenița, declarată „prima piaţă dedicată exclusiv produselor româneşti ieftine pentru pensionari şi studenţi”.
Inaugurarea venea la pachet și cu o serie de pomeni electorale: se anunța că pensionarii din Sectorul 2, pe baza talonului de pensie, vor beneficia de o reducere de 26% la produsele care se vând în această piaţă în vreme ce studenţii care învaţă în Sectorul 2 beneficiază de o reducere de 15% la produsele cumpărate, pe baza carnetului de student.
„La începutul mandatului, am descoperit că piața nu are autorizație ISU. ISU a fost invitat la fața locului, au analizat situația. O parte din problemele emise verbal au fost rezolvate rapid ca să fim eficienți. Însă, aveam nevoie de listă oficială a constatărilor ISU de pe teren ca să remediem situația. S-au scurs cinci luni și abia după insistențele viceprimarului PNL, Adrian Costache, care are în administrare piețele, am primit un răspuns oficial”, susține Radu Mihaiu, noul primar al Sectorului 2.
Conform ISU, Piața Cremenița nu poate primi aviz , căci are deficiențe din construcție. Printre exemplele oferite de edil se numără: spații din proiect nu corespund cu situația din teren; goluri din jurul conductelor; conductele instalațiilor de ventilare amplasate pe căile de evacuare nu asigură rezistența la foc de 30 de minute; la efectuarea probelor de funcționare a instalației de stingere a hidranților interiori, pompele nu pornesc automat; lipsesc detaliile produselor pentru construcții care atesta performanta la foc, etc.
Pe lângă problemele generate de construcție, Mihaiu se plânge și de atitudinea reprezentanților ISU.
„Oricâtă bunăvoință ai avea să refaci ce s-a făcut prost, cinci luni de așteptare pentru un răspuns informativ din partea ISU este inadmisibil. Cinci luni cu o piață închisă sunt cinci luni ratate de funcționalitate și utilitate. Și producătorii pierd. Și locuitorii din zonă. Și economia per ansamblu”, mai spune Mihaiu.