Criptomonedele au ajuns la o capitalizare de 3.000 miliarde de dolari. Bitcoin și Ethereum au depășit noi recorduri istorice
Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins un nivel uluitor de mare, de 3.000 de miliarde de dolari, graţie apetitului firmelor din sectorul financiar tradiţional şi interesului investitorilor îngrijoraţi de evoluţia inflaţiei, dar și de creșterea Bitcoin care, alături de Ethereum, au atins noi praguri istorice.
Piaţa criptomonedelor a ajuns la o valoare de 3.007 miliarde de dolari, potrivit portalului CoinGecko, care urmăreşte piaţa formată din cele peste 10.000 de criptomonede, citate de AFP.
Motivele creșterii din ultima perioadă sunt marile companii, care multe dintre ele au început să folosească tot mai des criptomonedele. Totodată, unii investitori spun despre criptomonede că sunt un mijloc de a se proteja împotriva inflaţiei, care creşte în Europa şi America de Nord.
„Piaţa criptomonedelor se umflă cu o viteză ameţitoare”, explică Ipek Ozkardeskaya, analistă la SwissQuote, adăugând că este vorba „pe de o parte de speculaţie, iar pe de alta de realitate”.
Începând de lasfârșitul lunii octombrie, pieţele americane au acces la un produs financiar de tip ETF care este corelat cu bitcoin, care permite investitorilor să parieze pe evoluţia celei mai importante criptomonede fără a părăsi Wall Street.
De asemenea, spre deosebire de euro sau dolar, numărul de bitcoin este fixat la 21 de milioane, care sunt emişi gradual, o regulă care este imposibil să fie modificată fără controla întreaga reţea descentralizată.
Bitcoin și Ethereum au atins, azi, cele mai mari valori din istorie
Creşterea capitalizării de piaţă a criptomonedelor a fost stimulată în primul rând de Bitcoin, care era cotat, în această dimineață, la valoarea de 67.700 de dolari, ajungând la maximul său istoric.
În același timp, Ethereum, a doua criptomonedă ca valoare, a trecut pentru prima dată de pragul de 4.800 de dolari.
Bitcoin şi Ethereum reprezintă peste 40%, respectiv 20%, din piaţa tuturor criptomonedelor, volatilitatea fiind mai exacerbată pentru micile criptomonede.
Shiba Inu, un criptoactiv creat pentru a rivaliza cu Dogecoin, care la rândul său a fost creată în glumă, a atins la finele lunii octombrie o capitalizare de piaţă teoretică de 40 de miliarde de dolari, devenind a zecea cea mai mare criptomonedă. Însă, în câteva zile, aproape 10 miliarde de dolari din valoarea de piaţă a acestei criptomonede s-au evaporat.
„Este foarte puţin probabil ca acei care sunt campioni astăzi să fie şi supravieţuitorii de mâine”, subliniază Ipek Ozkardeskaya, care se declară îngrijorată de posibilitatea apariţiei unei bule speculative similară celei din anii 2000 în sectorul internetului.
Analiștii speculează că Bitcoin va depăși 146.000 de dolari
Într-o notă trimisă luni, Mikkel Morch, director executiv la fondul de acoperire criptografic ARK36, a declarat că un preț de 70.000 de dolari pentru bitcoin „pare acum iminent”, informează CNBC.
Alții au proiecții mai îndrăznețe cu privire la direcția spre care se îndreaptă bitcoin, JPMorgan dublându-și recent predicția potrivit căreia Bitcoin va ajunge în cele din urmă la 146.000 de dolari, cu o țintă de preț de 73.000 de dolari pentru acest an.
Săptămâna viitoare, bitcoin va avea parte de cea mai mare actualizare din ultimii patru ani.
Actualizarea software-ului este cunoscută sub numele de Taproot și va aduce o mai mare confidențialitate și eficiență a tranzacțiilor – și, mai ales, va debloca potențialul contractelor inteligente, o caracteristică cheie a tehnologiei sale blockchain.
Citește și Criptomoneda Squid, o mare țeapă, lansată de niște escroci anonimi