Piața imobiliară din România, „inundată” de Bitcoini. Ce proprietăți pot fi cumpărate cu criptomonede pe platformele online

Publicat: 19 feb. 2025, 06:09, de Pop Melania, în ECONOMIE , ? cititori
Piața imobiliară din România, „inundată” de Bitcoini. Ce proprietăți pot fi cumpărate cu criptomonede pe platformele online

Numărul proprietarilor români care acceptă explicit criptomonede pentru apartamente, terenuri și chiar hale industriale a explodat. Potrivit estimărilor făcute de reprezentanți de top ai industriei cripto autohtone, cel puțin un milion de români au investit până acum în monedele virtuale, iar mulți dintre ei sunt interesați să facă achiziții majore direct cu criptomonede.

Dacă în 2018, presa anunță „primul apartament din România cumpărat cu Bitcoin”, evoluția rapidă a sectorului din ultimii ani a facilitat enorm acest tip de achiziții. Astfel, românii apelează în principal la platforme globale precum Binance, Coinbase și Kraken pentru achiziționarea de criptomonede, beneficiind de portofoliul divers (peste 500 de monede pe Binance) și de integrarea cu carduri RON14. Revolut a simplificat și mai mult accesul la monede virtuale prin permiterea cumpărării acestora direct în aplicație, fără a necesita conversii valutare complexe.

Pe platforme precum OLX, românii utilizează Bitcoin în special pentru tranzacții private de autovehicule second-hand și imobiliare. Terenuri și apartamente sunt tranzacționate în Bitcoin, Ethereum, USDT sau Elrond în special în orașe mari (București, Cluj), lucru care permite vânzătorilor să evite taxele asociate intermediarilor financiari.

De asemenea, mai multe mărci românești de retail au integrat plățile crypto. Spre exemplu, Evomag și PCgarage acceptă Bitcoin pentru componente PC, electronice de consum și electrocasnice. În același timp, furnizorii independenți de servicii (design grafic, consultanță IT) preferă stablecoins (USDT, DAI) datorită stabilității valutare. De asemenea, platformele de streaming locale încep să acceptă criptomomede pentru abonamente lunare.

Proprietăți de lux în România, scoase la vânzare în Bitcoin

O simplă răsfoire a platformelor online de publicitate imobiliară generează zeci de rezultate pentru proprietățile care pot fi cumpărate în criptomoneda. Este vorba despre terenuri intravilan și extravilan, hale industriale, apartamente și penthouse-uri în București sau în alte mari orașe din România, case, vile și blocuri de locuințe.

Spre exemplu, un dezvoltator din Sibiu cere 167.000 euro pentru un penthouse de 4 camere, precizând că proprietatea Poate fi achiziționat prin transfer bancar, credit Prima Casă, credit ipotecar sau criptomonede (Elrond, Bitcoin, Ethereum și USDT).

Sursa foto: storia.ro

O altă proprietate exclusivistă scoasă la vânzare este o vilă din Tărtăsești – Mogoșoaia, la prețul de 550.000 euro, pentru care se acceptă plata în Bitcoin.

Sursa foto: storia.ro

Acestea sunt doar câteva exemple de proprietăți care pot fi tranzacționate în monede virtuale, dar lista poate continua.

Cum se fac tranzacțiile imobiliare în criptomonede

Trebuie menționat că, deși România nu interzice tranzacțiile cu criptomonede, lipsa unui cadru fiscal clar până în 2024 creează o serie de ambiguități care determină atât vânzătorii, cât și cumpărătorii să găsească soluții alternative contractelor clasice de vânzare-cumpărare pentru achiziții cu monede digitale. Cel puțin câtă vreme Codul Civil prevede că prețul este stabilit în bani, iar criptomonedele nu se încadrează în definiția legală a banilor. Cu toate acestea, o serie de îmbunătățiri în reglementare au fost deja făcute. ANAF a introdus cu câțiva ani în urmă obligația declarării câștigurilor din cripto, dar achizițiile sub 600 RON/lună rămân neimpozabile. Acest neajuns creează confuzie în cazul tranzacțiilor recurente.

Există, însă soluții destul de rapide și avantajoase pentru tranzacțiile în criptomonede.

„Dacă un vânzător dorește să încaseze criptomonede, cu ajutorul agentului imobiliar, se stabilește prețul în criptomonede, iar schimbul de active se face la notar. Atât cumpărătorul, cât și vânzătorul trebuie să fie prezenți la notar, pentru evaluarea legală a dreptului de proprietate asupra activului imobiliar. În momentul în care notarul realizează contractul de schimb, cumpărătorul transferă activele digitale către vânzător. În acest caz, rolul unei platforme de investiții digitale, cum este Tradesilvania, este de a certifica conturile de active digitale și transferul de criptomonede”, explică cei de la platforma Tradesilvania.

Astfel, românii utilizează criptomonedele în comerțul electronic atât pentru eficiența costurilor, cât și ca metodă de valorificare a investițiilor speculative. Deși achizițiile rămân concentrate în domeniile tech și imobiliare, adoptarea de către retaileri tradiționali indică o normalizare progresivă a tranzacțiilor în monedă virtuală. Pentru a atenua riscurile, este esențială educarea utilizatorilor cu privire la gestionarea portofoliilor și securitatea tranzacțiilor.