Piața Obor nu va mai fi ce a fost. Ce vor face în loc, autoritățile locale

Publicat: 02 apr. 2025, 16:38, de Nitulescu Gabriel, în SOCIAL , ? cititori
Piața Obor nu va mai fi ce a fost. Ce vor face în loc, autoritățile locale

Proiectul „Noul Obor” inițiat de administrația precedentă a Sectorului 2 din București vizează revitalizarea celebrei Piețe Obor, transformând Aleea cu Ceas într-un spațiu pietonal modern.

Proiectul început sub fostul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, se confruntă cu un blocaj generat de nemulțumirea locatarilor care riscă să își piardă locurile de parcare din fața blocurilor. Actualul primar, Rareș Hopincă, a intervenit cerând ADP Sector 2 să ia în considerare solicitările locuitorilor.

Locuri de parcare alternative, dar insuficiente pentru toți locatarii

Lucrările, ajunse la 40% din execuție, sunt momentan oprite. Transformarea presupune crearea de trotuare largi, extinderea spațiilor verzi și pietonale, dar și reducerea locurilor de parcare existente. Locatarii ar fi urmat să primească alternative de parcare în trei locații apropiate: parcarea Primăriei Sectorului 2, parcarea nouă de pe aleea care dă în Strada Ziduri Moși și parcarea subterană ce urmează a fi reabilitată, dar locurile oferite sunt insuficiente.

Noul Obor

Noul Obor. Foto: Facebook / Radu Mihaiu

Transformarea Aleii cu Ceas în spațiu pietonal, mărul discordiei

Primarul Rareș Hopincă a confirmat că a primit o propunere de modificare a proiectului, care presupune renunțarea la aleea pietonală centrală în favoarea păstrării unor locuri de parcare. Edilul a precizat că se lucrează la o soluție de echilibru care să nu implice demolarea lucrărilor deja efectuate și care să împace interesele locatarilor cu obiectivele proiectului.

Schimbări și la Hala Terminal Obor: piață mixtă în loc de agroalimentară

Totodată, pe 25 februarie 2025, Consiliul Local a aprobat transformarea „Halei Terminal Obor” dintr-o piață agroalimentară într-una de tip mixt. Schimbarea a fost motivată de scăderea vânzărilor comercianților, autoritatea locală susținând că astfel vor fi atrase mai multe afaceri, va crește numărul producătorilor și agenților economici, dar și veniturile la bugetul local.

Hala oferă spre închiriere 32 de spații comerciale, 19 tarabe, 15 vitrine frigorifice, două camere frigorifice, spații administrative și de curățenie, grupuri sanitare și facilități PSI. Transformarea este parte a unui efort mai larg de modernizare a zonei Obor, dar implică un proces complex de consultare și ajustare pentru a împăca viziunile urbanistice cu realitățile comunității locale.