Piața Sfântul Petru: Ieslea de Crăciun din Peru și bradul din nordul Italiei
Anul acesta, Ieslea din Piața San Pietro vine din Peru, mai exact din regiunea Huancavelica. Bradul, cu o înălțime de 28 de metri, este adus de o delegație din regiunea Trentino (Italia) care s-au ocupat de decorararea cu ornamente sferice din lemn.
Guvernatorului Statului Cetății Vaticanului i-a revenit misiunea amenajării instalației de lumini și a instalației de leduri cu consum energetic redus.
Personajele din Ieslea amplasată în Piața Sfântului Petru – Fecioara Maria, Sfântul Iosif, Pruncul Isus și magii – sunt realizate din materiale specifice regiunii Anzilor.
Ieslea de Crăciun peruviană de anul acesta marchează împlinirea a două sute de ani de la independența țării. Ieslea reproduce o vedere de ansamblu asupra vieții popoarelor din Munții Anzi, simbolizând în același timp chemarea universală la mântuire adusă de Fiul lui Dumnezeu, care s-a făcut om ca să-i salveze pe toți oamenii, de orice limbă, popor, cultură și națiune.
O scenă-simbol pentru Peru
Ieslea de Crăciun de origine andină aduce la Roma trăsăturile specifice acestei regiuni peruviene, statuile Pruncului Isus, Fecioarei Maria și Sfântului Iosif fiind îmbrăcate cu costume populare Chopcca. Aceleași trăsături ale culturii locale vor avea și Magii, care vor aduce în dar alimente tipice din această regiune, fiind însoțiți nu de cămile, ci de lama, care vor purta în șa un drapel peruvian. Nașterea Mântuitorului este anunțată de un înger-copil care cântă la un instrument tradițional de suflat, numit wajrapuco. În jurul Ieslei sunt statuile mai multor animale din fauna locală, din care nu poate să lipsească pasărea condor, simbolul național al țării. Fundalul scenei este ocupat de reprezentarea unei comunități Chopcca, cu simboluri care exprimă tradiția și unelte de muncă ancestrale pentru muncile pământului.
Chopcca este o comunitate de limbă quechua, de aproximativ 10.000 de locuitori, situată în estul districtului și orașului Huancavelica, la o altitudine situată între 3.680 și 4.500 de metri, într-un teritoriu prin care trece așa-numitul Qhapaq Nan sau Cărarea Inca, transmite Vatican News.
Bradul are aproape 113 ani și este decorat cu 600 de globuri din lemn, create de 40 de voluntari. La finalul sărbătorilor Crăciunului, bradul va fi folosit pentru mici obiecte ce vor fi donate în scop caritabil, împreună cu cele 600 de decorațiuni din lemn cu mesaje de solidaritate.
Ieslea și bradul din Piața San Pietro vor rămâne expuse până în 9 ianuarie 2022, duminica Botezului Domnului, după calendarul roman sau latin.