Piața tâmplăriei termoizolante din România a depășit, anul acesta, 800 de milioane de euro
Renovările masive făcute de români pe perioada pandemiei au adus piața de tâmplărie la 800 de milioane de euro, în creștere cu 1% față de anul trecut.
Piața locală de tâmplărie termoizolantă, evaluată la circa 800 de milioane de euro în 2020, va înregistra un declin ușor, de circa 1%, în 2021, activitatea din acest an datorându-se preponderent renovărilor. Din 2022 evoluția din domeniu ar urma să se reia, până în 2024 fiind estimată o creștere anuală de circa 2,9%. În acest scenariu, piața de tâmplărie din România va depăși, în 2024, pragul de 850 de milioane de euro, corespunzător unor livrări de 5,2 milioane de unități de ferestre, potrivit datelor prezentate de Interconnection Consulting.
Piața de ferestre, în ansamblul său, s-a aflat pe un trend ascendent în ultimii șase ani, deși impactul pandemiei asupra sectorului a fost semnificativ mai ales în zona exporturilor și cu precădere în perioadele de restricții de circulație. Potrivit Eurostat, în 2020, exportul de ansambluri din PVC și aluminiu, respectiv de produse din lemn și oțel, a scăzut ușor de la un total de 236,7 milioane de euro (în 2019) la aproape 235,7 milioane de euro, cel mai accentuat regres fiind consemnat pe segmentul ansamblurilor din lemn, ca urmare a faptului că principala piață de export (Italia) a fost mai puternic afectată de existența unui număr mare de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Totuși, evoluția semnificativă a pieței interne de construcții, în special pe segmentul rezidențial, din ultimii doi ani, a sprijinit cererea de sisteme de tâmplărie în 2020 și în 2021, compensând aproape în totalitate pierderile generate de scăderea importurilor și menținând tendința de creștere din domeniu. În general, estimările pentru 2022 sunt rezervat-optimiste.
„Din informațiile deținute, rezultă că piața a crescut cu aproximativ 5% din punct de vedere valoric. Prin prisma cantitativă se înregistrează, însă, un ușor declin de circa 5%-7%, diferența fiind cauzată de majorările prețurilor la materiile prime care au avut loc în al doilea an pandemic. În ceea ce privește patronatul nostru și membrii săi, 2021 a fost un an bun, mai ales datorită faptului că, spre deosebire de alte domenii economice, sectorul construcțiilor și, implicit, cel al ferestrelor și fațadelor cortină, a funcționat în parametri aproape normali, la fel cum s-a întâmplat, de altfel, și în 2020”, declarat Valentin Petrescu, președinte al Patronatului Producătorilor de Tâmplărie Termoizolantă (PPTT).