Picături nazale, tratament inovator în cazurile de AVC
Cercetătorii suedezi au pus la punct un tratament simplu și rapid, care ar permite limitarea leziunilor la nivelul creierului în urma unui accident vascular cerebral.
Știm deja ca accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o urgență medicală, care impune o intervenție terapeutică imediată pentru a evita pierderea a milioane de neuroni. În aceste cazuri totul înseamnă acțiune contra cronometru. Dar iată că specialiștii suedezi au descoperit un tratament neuroprotector care, chiar administrat la o săptămână după AVC, ar putea limita evoluția leziunilor cerebrale.
Tratamentul este simplu și rapid de administrat pe cale nazală.
Molecula cheie a acestui nou tratament, testat până acum pe șoareci, este o peptidă (C3a) care joacă un rol important în sistemul imunitar al omului, ca și în dezvoltarea și plasticitatea creierului.
”Cu acest tratament, nu este nevoie să acționăm și să alergăm cu pacientul contra cronometru”, precizează neuro-imunologul Marcela Pekna de la Universitatea Goteborg (Suedia). ”Toți pacienții care au avut un AVC ar putea primi tratamentul, chiar și cei care sosesc la spital foarte târziu pentru o tromboliză sau o trombectomie. Tratamentul ar putea chiar să îmbunătățească prognosticul pacienților după eliminarea cheagurilor”, precizează dr. Pekna, citată de Top sante.
Pentru testarea noului tratament, cercetătorii suedezi au provocat un AVC ischemic artificial (tipul de AVC cel mai frecvent) la șoareci. Picăturile nazale administrate după o săptămână au ajutat șoarecii să-și recupereze funcția motrice mult mai rapid, comparativ cu grupul placebo.
Totuși, autorii acestui studiu reamintesc că acest tratament trebuie să fie administrat la o saptămână de la AVC, deoarece mai târziu există riscul să mărească numărul celulelor inflamatorii în creier.