Pictură unicat a artistului plastic Traian Nica Tuckman. Mari valori ale handbalului românesc
Într-o discuție, devenită aproape un obicei zilnic, cu artistul plastic vasluian Traian Nica Tuckman, portretist de excepție în vârstă de 75 de ani, acesta mi-a spus scurt: ‘Domnule George, acum urmează o surpriză.
Și continuă: ,,Acum o lună, m-a rugat handbalistul Vasile Stangă, dacă pot și am timp, sa-i fac și lui un tablou cu zece personaje. Eu i-am spus că nu am mai făcut niciodată o lucrare cu 10 portrete, dar o să încerc să-mi întrec limitele și o să fac tabloul. Zis și făcut. Îmi trimite două poze cu campionii României la handbal, de prin anii 80, cam degradate de vreme, în care nu se vedeau foarte clar personajele. L-am rugat să-mi trimită și numele lor, să caut poze ale fiecărui sportiv, să pictez chipul cât mai vizibil și real.
Mi-a trimis doar nouă nume, și l-am întrebat cine este al zecelea personaj, și cum îl cheamă. Mi-a spus că este un ziarist, prieten cu sportivii de la Clubul Steaua, de la Federația de Handbal. Am lucrat la tablou o lună. Nu puteam sta în atelier tot timpul, din cauza căldurii sufocante, din alelierul meu, de pe terasa blocului în care locuiesc.
Noaptea nu puteam lucra, pentru aveam nevoie de lumina naturală a zilei. Am micșorat toate pozele să dea mai bine, am umblat și la costume, cum erau cele ale lui Stangă și al handbalistului Birtalan, care a murit în urmă cu câteva luni. La unul dintre personaje, care stătea în partea stângă a fotografiei, nu se vedea decât puțin din umăr, și i-am reconstruit mâna toată. M-am făcut deja și doctor chirurg”, a povestit Tuckman.
Lucrarea este la dimensiunea de un metru pe 60 de centimetri, iar fundalul arată că poza a fost făcută într-o încăpere numită Salonul Campionilor.
Mă uit atent la tablou, și spun: Dom profesor ziaristul este Ion Teleanu, din Ploiești, coleg cu mine la Ziarul Puterea, în care am publicat articolele despre participarea dumneavoastră la MoBu Art și despre donatiile de tablouri făcute la American Corner, de la Biblioteca Națională. ,,Ce mică este lumea”, a exclamat pictorul Tuckman.
Tabloul lui Traian Nica Tuckman este unicat, între lucrările pictate de colegii săi de generație, de la Uniune Artiștilor Plastici din România. În pictura contemporană nu există un astfel de tablou, cu 10 personaje imortalizate pe aceeași pânză.
Pictorul îmi explică: ,,Au mai fost picturi cu multe persoane, cu mulțime de oameni, dar fără chipuri distincte, cu excepția soților Ceaușescu, când participau la paradele de 23 August și 1 Mai. Nu a mai pictat nimeni dintre colegii mei un tablou cu nouă sportivi, campioni mondiali, oameni de mare valoare, cunoscuți de toată lumea, nu doar în România.
Din generația mea, a mai făcut Sabin Bălașa un tablou cu 13 fete, prinse într-o horă, dar le-a făcut din imaginația lui, nu portrete.
Au mai făcut tablouri de amploare pictorii interbelici. Theodor Aman, cu personaje istorice, sau cum ar fi Nicolae Bălcescu, lucrare care se află expusă la Muzeul de Istorie, sau Nicolae Grigorescu, cu Atacul de la Smârdan.
Dintre pictorii contemporani cu mine nu a mai făcut nimeni așa ceva. Picturile de la diferite festivități erau cu personaje fictive. Vezi câteva persoane în prim plan, și după aceea se pierd în mulțime restul chipurilor. Este prima lucrare cu 10 personaje. Am mai făcut în trecut un tablou pentru o familie, dar nu am depășit patru personaje. Este foarte mult să pictezi și patru personaje, dar să faci un tablou cu 10 persoane… Cred că nu s-a născut încă acel pictor.
Acum am să enumăr de la stânga la dreapta toți handbaliștii campioni mondiali. Ștefan Birtalan, Vasile Stângă, Radu Voinea, Nicolaie Munteanu, Valentin Samungi, Gheorghe Goran, Mihai Marinescu, Cristian Gațu, Cornel Oțelea, și ziaristul Ion Teleanu.
Am donat tabloul lui Vasile Stângă, cum am făcut cu alte sute de lucări, dintre cele peste 4.500 de tablouri, pictate în cariera mea de artist plastic.
Traian Nica Tuckman a pictat peste 4.500 de tablouri, dintre care, peste 1.500 au fost donate unor instituții de stat sau de cultură.
Este cunoscut ca renumit portretist, care a imortalizat personalități din cultura și istoria României, artiști, dar și personalități politice internaționale.
Pictorul Țuckman a primit titlul de Doctor Honoris Causa al ,,Academiei Daco-Romane”, în semn de recunoștere a întregii sale activități.
Între tablourile expuse la diferite expoziții, pictate de acesta s-au aflat portretul lui Mihai Eminescu, al domnitorului Ștefan cel Mare, lucrat în mărime naturală, Mihail Sadoveanu, George Coșbuc, Constantin Brâncuș.
Dintre actorii români au fost pictați Ion Caramitru, Iurie Darie, Stela Popescu, Alexandru Arșinel, și Constantin Tănase, precum și alte personalități consacrate ale scenei și ecranului.
Între portretele cu personalități ale Lumii, se află tabloul primului președinte al SUA, George Washington, care a fost donat și expus la ,,American Corner”, de la Biblioteca Națională a României, sau portretul lui Martin Luther King. De asemenea, a pictat un tablou cu primul om care a fost pe Luna, astronautul Neil Armstrong.
Pictorul Traian Nica Tuckman, originar din Vaslui, a pictat și un tablou cu Papa Francisc, pe care l-a făcut cadou Suveranului Pontif, cand a vizitat România, cu o dedicație specială:
“Vă dăruim acest simbol al pretuirii noastre, cu piosenie Sfinte Părinte Francisc, pelerin pe acest mult frământat pământ al României”.
Pictura se află expusă la Vatican.