Piedone a închis şapte restaurante din Centrul Comercial Agora – Piața Floreasca şi a aplicat amenzi de aproape 260.000 lei (FOTO&VIDEO)

Publicat: 19 mart. 2025, 20:36, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori
Piedone a închis şapte restaurante din Centrul Comercial Agora - Piața Floreasca şi a aplicat amenzi de aproape 260.000 lei (FOTO&VIDEO)

Cristian Popescu Piedone şi comisarii ANPC au descoperit, miercuri, multiple nereguli grave privind igiena și siguranța alimentară în unitățile din Centrul Comercial Agora – Piața Floreasca, aplicând amenzi de 259.000 lei,  oprind temporar activitatea unor restaurante și confiscând produse neconforme.

Multiple nereguli

Potrivit unui comunicat, Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), sub coordonarea Președintelui Cristian Popescu Piedone, au desfășurat miercuri o amplă acțiune de control în unitățile de alimentație publică din Centrul Comercial Agora – Piața Floreasca, pentru a verifica respectarea prevederilor legale privind protecția consumatorilor.

În cadrul acestei acțiuni au fost verificate 13 unități, inclusiv administrația complexului comercial. În urma controalelor, au fost constatate multiple nereguli, printre care:

  • Depozitarea necontrolată a deșeurilor menajere și a ambalajelor în zona de aprovizionare, spațiul fiind insalubru pentru desfășurarea activității comerciale.
  • Lipsa elementelor de identificare și caracterizare pentru produsele puse în vânzare.
  • Comercializarea unor produse cu termenul de valabilitate expirat.
  • Depozitarea necorespunzătoare a produselor în agregatele frigorifice, fără respectarea condițiilor specifice.
  • Lipsa autorizațiilor de funcționare pentru spațiile de depozitare și producție.
  • Nerespectarea temperaturilor de păstrare a preparatelor calde și reci.
  • Lipsa procesului-verbal de deratizare și prezența insectelor în stare inertă.
  • Agregate frigorifice cu depuneri de rugină, praf și impurități.
  • Echipamente neigienizate, cu depuneri grosiere de grăsime și rugină.
  • Igienizare necorespunzătoare a sistemului de ventilație, pavimentului și tavanului.
  • Lipsa verificărilor metrologice pentru echipamentele utilizate.
  • Lipsa autorizației pentru mijloacele de transport legume/fructe.
  • Nereguli în lista de meniu.
  • Agregate frigorifice neigienizate, cu grad ridicat de uzură, în zonele de vestiar și spălător de legume/fructe.
  • Depozitarea necorespunzătoare a produselor și ambalajelor, direct pe paviment, fără protecție sanitară.
  • Mobilier deteriorat.
  • Depozitarea necontrolată a cartonului și lăzilor în spațiile destinate deșeurilor.
  • Canale de colectare a apelor uzate neigienizate.

Sancțiuni aplicate

În urma verificărilor, ANPC a aplicat 24 de sancțiuni contravenționale principale, însumând 259.000 de lei, precum și trei avertismente. De asemenea, pentru doi operatori economici s-a solicitat prezentarea unor documente suplimentare privind igienizarea spațiilor comune și a zonei de aprovizionare.

Totodată, s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare pentru 5.008 litri și 407,04 kg de produse, în valoare totală de 20.651 lei.

Pentru a verifica parametrii microbiologici, s-au prelevat probe de gheață.

Măsuri de oprire temporară a activității

Pentru mai multe unități de alimentație publică, s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor și igienizarea corespunzătoare a spațiilor:

  • STUDIO MARTIN NEW SRL – E3 BY ENTOURAGE
  • SC MEAT MARKET & FOODS SRL – RESTAURANT VACAMUU
  • SC FRESH MEAT SERVICE SRL – FAST FOOD
  • SC CASA DE COMENZI GEMINI SRL – SUPERMARKET GEMINI
  • SC SARA & FRIENDS SRL – RESTAURANT SARA
  • SC BISTROMAR LA TIMONA SRL – RESTAURANT BISTROMAR
  • SC IZAKAYA JAPANESE PUB – RESTAURANT RUKA

„Operatorii economici își vor putea relua activitatea doar după remedierea tuturor deficiențelor, inclusiv salubrizarea spațiilor comune de aprovizionare și depozitarea corespunzătoare a deșeurilor menajere.

ANPC va continua acțiunile de control pentru a asigura respectarea drepturilor consumatorilor și menținerea unor standarde ridicate de igienă și siguranță alimentară”, a transmis instituţia condusă de Cristian Popescu Piedone.