Piele creată în laborator pentru ”marii arși”?!

Publicat: 28 oct. 2024, 06:28, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Piele creată în laborator pentru ”marii arși”?!

Piele creată în laborator pentru cicatrizarea rănilor și tratamentul ”marilor arși”. Este rezultatul ”remarcabil” anunțat de o echipă de cercetători din Boston, Newcastle și Cambridge.

Ei au reușit cartografierea celulelor pielii omului datorită folosirii unui organoid, o replică în miniatură a pielii create în laborator. Rezultatele lor, publicate în revista Nature, deschid calea creării de piele artificială pornind de la propriile celule ale pacientului. Această realizare oferă perspective inedite pentru grefele de piele și tratamente ale rănilor.

Cartografierea tuturor celulelor corpului

Acest studiu se înscrie în proiectul Human Cell Atlas, un program internațional ce vizează cartografierea tuturor celulelor corpului uman. Analizând aproximativ 100 de milioane de celule provenite din diferite părți ale corpului, acest proiect oferă o mai bună înțelgere a modului cum celulele se dezvoltă și interacționează pentru a forma țesuturi funcționale.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au analizat eșantioane de piele embrionară pentru a identifica genele implicate în formarea celulelor pielii, precum celulele epidermei, derma, vasele de sânge și chiar ale celulele imunitare.

Stephane Chavanas, cercetător la Inserm, nu a participat la acest studiu dar a analizat rezultatele acestuia, sunt prezentate de Sante magazine. Acesta spune că rezultatele studiului sunt ”remarcabile” și permit să înțelegem cum celulele pielii se diferențiază și se specializează.  De exemplu, unele celule ale pielii embrionare  vor deveni celulele epidermei, altele celule de susținere și altele celule de apărare. Sunt oferite informații prețioase pentru medicina regenerativă și cercetarea clinică.

A cultiva piele în laborator

De asemenea, cercetătorii au dezvoltat un organoid de piele pornind de la celule sușe pluripotente, capabile de a se transforma în diferite tipuri de celule cutanate. Manipulând aceste celule cu produse chimice, ei au stimulat obținerea de piele artificială cu foliculi piloși (structură complexă a pielii). Ceea ce reprezintă un progres important, deoarece dovește că pielea cultivată poate să producă fire de păr, un semn al faptului că ea este funcțională.

Organoizii servesc ca model de piele de laborator și permit cercetătorilor să testeze ipoteze și cunoască mai bine dezvoltarea celulară. În acest studiu, cercetătorii au observat că macrofagele, celule imunitare prezente în stadiile incipiente ale formării pielii, joacă un rol crucial în vascularizare și cicatrizare. Adăugând macrofage în organoid, cercetătorii au observat începutul procesului de formare a vaselor de sânge, o etapă cheie pentru reproducerea pielii deplin funcționale.

Spre grefe de piele pentru marii arși

Această realizare ar putea permite crearea de pansamente bio personalizate pentru pacienți, în special  pentru marii arși. Cultivând piele pornind de la celulele pacientului, ar fi posibilă producerea de țesut compatibil, apt de a fi grefat. Comparativ cu grefele de piele din acest moment, care se limitează, în general, la epidermă, pielea artificială ar putea include structuri mai complexe, ca foliculii piloși și capilarele sanguine (vasele cele mai mici de sânge), înlesnind cicatrizarea naturală și reducând riscul de respingere.

De asemenea, cercetătorii mai speră ca această tehnologie va putea ca, în viitor, să fie folosită pentru grefe de păr. Cultivând celule capabile să formeze foliculi piloși, se deschide calea tratamentelor  potențiale contra calviției.

Cercetătorii ma spun că, prin crearea unor modele de piele umană, este posibil să se testeze noi medicamente,  să se înțeleagă mai bine unele boli de piele ereditare și să se observe efectele diferitelor tratamente fără a se recurge la experimente pe animale.

Totuși, această tehnologie mai trebuie perfecționată: deși organoidul reproduce multe caracteristici ale pielii, îi lipsește unele structuri, cum ar fi o rețea completă de vase de sânge.