Pierderi pe linie pentru firmele fanion ale milionarilor Micula. Cei doi au învins statul român, în 2019  

Publicat: 16 mart. 2024, 11:21, de Victor Scarlat, în ECONOMIE , ? cititori
Pierderi pe linie pentru firmele fanion ale milionarilor Micula. Cei doi au învins statul român, în 2019  

Procesul Roșia Montană, câștigat de România la Curtea de Arbitraj internațională de la Washington, a readus în atenția publică doi milionari de care nu s-a prea mai vorbit în ultima vreme: Ioan și Viorel Micula.

Cei doi au pretins în urmă cu câțiva ani suma de 9 miliarde de lei ca despăgubiri de la statul român, apărat cu succes de aceeași echipă de avocați ca și în cazul Roșia Montană – echipa din consorțiul LALIVE și Leaua Damcali Deaconu Păunescu.

Magnații bihoreni, proprietarii grupului European Drinks&Food, au câștigat, însă, în 2019, un alt proces, în urma căruia au obţinut şi încasat deja de la statul român despăgubiri de 330 milioane de euro pe vremea cabinetului lui Ludovic Orban, motivul fiind anularea facilităților fiscale pentru investitorii străini din zonele defavorizate după aderarea la UE.

Ei bine, milionari de top Ioan şi Viorel Micula, care deţin peste 50 de firme cu obiecte de activitate în industria alimentară, hoteluri, imobiliar sau media în cadrul cărora lucrează peste 6.000 de angajaţi, își văd liniștiți de afacerile lor, care raportează pierderi an de an la afaceri de sute de milioane de euro.

Topul datornicilor din Bihor

În topul primelor 10 firme din Bihor care au înregistrat cele mai mari pierderi nete, în 2022, se află și trei companii ale celor doi magnați: Iată ce poziții ocupă firmele fanion ale celor doi Micula:

 3. European Drinks, cifră de afaceri de 285 milioane lei și pierderi de aproximativ 28 de milioane de lei
4. Transilvania General Import-Export, cea mai importantă firmă din grup cu afaceri de 420 milioane lei, dar cu pierderi nete de circa 27 de milioane de lei
 9. Scandic Distilleries, afaceri de 53 milioane lei, la pierderi de peste 5 milioane de lei. 

Cine sunt milionarii Ioan și Viorel Micula

Ioan și Viorel Micula au plecat în Suedia înainte de 1989, de unde au revenit după căderea regimului comunist. Au devenit cunoscuți datorită faptului că au realizat una dintre cele mai importante investiții din industria alimentară din Sud-estul Europei.

Cei doi au pus bazele, în Bihor, la Rieni, între 1993 și 1995, pentru primele linii de producție de răcoritoare. Era perioada când s-au dat și facilitățile pentru zonele defavorizate pentru o perioadă de zece ani. Aderarea României la UE a schimbat, însă regulile jocului.

Frații Micula au dezvoltat la Drăgănești, sat Păntășești, o platformă mamut, unde se produce alcool, o gamă largă de alimente, dar mai există și o moară de porumb sau o fabrică de bere. Totul se desfășoară integrat, de la granulele de pet, până la produsul final. Printr-o Hotărâre de Guvern, 194/1999, se stabileau pentru zece ani o serie întreagă scutiri de taxe și impozite pentru investitorii din zonele defavorizate, care nu a fost respectată, însă, de unde s-a și ajuns la procesul cu statul român.

În fabricile grupului European Drinks & Food deținute de milionarii Micula se realizează o gamă largă de produse, în total, fiind vorba de o gamă de circa 350 de sortimente care ajung în peste 20 de ţări. Printre brandurile recunoscute ale grupului se numără Izvorul Minunilor, Frutti Fresh, Adria, Viva și Bürger.