Pilula contraceptivă și riscul în timpul zborului cu avionul

Publicat: 19 iul. 2024, 06:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Pilula contraceptivă și riscul în timpul zborului cu avionul
zborul cu avionul pilula contraceptiva cheaguri de sânge

Femeile care folosesc pilula contraceptivă au risc mai mare de apariția unui cheag de sânge atunci când zbor cu avionul pe distanțe mari.

Medicii le avertizează pe femei  asupra pericolului pe care îl poate reprezenta combinația dintre pilula contraceptiva și zborul. Acest aport zilnic reprezentat de pilulă crește riscul formării de  cheaguri de sânge.

„Utilizarea pilulei contraceptive și a altor contraceptive hormonale combinate (CHC) mărește de trei ori riscul apariției cheagurilor de sânge”, explică site-ul Spitalelor Universitare din Geneva.

Mai exact, este vorba despre tromboza venoasă  care se manifestă prin prezența unui cheag de sânge în vene.

”Multe femei din întreaga lume aleg pilula anticoncepțională ca metodă de contracepție. Deși acest medicament este în general sigur, totuși poate crește riscul de a dezvolta anumite probleme medicale, inclusiv cheaguri de sânge”, avertizează Jamie Winn, director medical de la Universal Drugstore.  Acesta mai adaugă: ”Împreună cu pilula, zborul pe distanțe mari poate crește și riscul de a dezvolta un cheag de sânge, deoarece majoritatea oamenilor stau în aceeași poziție mult timp”.

INSERM (Institutul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Franța) confirmă că tratamentul cu hormoni estroprogestativi expune femeile la un risc crescut de tromboză venoasă. Acesta din urmă poate fi fatal în 1 până la 2% din cazuri.

Potrivit INSERM, riscul de tromboză depinde de natura progestativului. Pilulele estroprogestative care conțin anumite progestative – desogestrel, gestoden, norgestimat, drospirenonă, clormanidonă – care dublează riscul de tromboză la femeile tratate. În practică, aceste progestative sunt cele aflate în pilulele de generația a treia sau a patra, indiferent de modul lor de administrare.

De exemplu, ar exista 0,5 până la 1 caz de tromboză la 10.000 de femei fără contracepție hormonală, în timp ce această cifră crește la 2 la 10.000 de femei care utilizează pilula de prima sau a doua generație. O cifră care crește la 4 la 10.000 de femei cu pilula de generația a treia și a patra.

Simptomele unui cheag de sânge sunt: roșeața, durerea și umflarea piciorului sau a gambei. Pentru a limita riscul, se recomandă purtarea ciorapilor compresivi, efectuarea de activități sportive și evitarea pe cât posibil a statului prelungit în picioare, așezat sau culcat.