Pisica Transilvană, prima rasă de pisici autohtone recunoscută international
Prima rasă românească de pisici, Pisica Transilvană, a fost recunoscută la nivel mondial de cele mai mari federații internaționale de specialitate.
Este vorba despre „Pisica Transilvană”, care a apărut în mod natural, în Munții Carpați. Rasa este omologată deocamdată, parțial. Decizia definitivă, se va lua peste doi ani, când se va naște a 4-a generație de pui.
Proaspăt omologată de entitatea care a inventat conceptul de rase la pisici, „Pisica Transilvană” este o rasă de patrimoniu, bazată pe liniile de sânge pur găsite în munții Carpați.
Seamănă cu un lup și are o blana cenușie, numită și blană de tip carpatic.
„Cu extremitățile mai deschise la culoare fața de siameze, care le au mai închise, au o blană care e un fel de sare și piper, alb cu negru, fire de alb lângă fire de negru. Am mai descoperit că au un temperament absolut aparte, o pisică din libertate poate să fie destul de agresivă. În casă, aceste pisici nu sunt deloc agresive, aceste pisici nu scot gheruțele, sunt absolut incredibile”, le-a descris Alexandru Elian, director de expoziții la Clubul Felin Sofisticat.
„Extrem de sănătoase, cu bagaj genetic extrem de bun. Două federații internaționale au proceduri pentrur recunoașterea și înregistrarea raselor care țin de predictibilitate, sănătate, parte genetică, cum se diferențiază de alte rase. Sunt multe lucruri care se iau în considerare până când se poate pirmi aprobarea finală. Noi suntem în acest moment în faza în care suntem la a treia generație. Trebuie să ajungem la patru generații pentru a obține recunoașterea finală”, a mai arătat Alexandru Elian.
Rasa este populară în Europa și deja există grupuri dedicate ei. Tot mai mulți iubitori de animale își manifestă dorința de a adopta o astfel de pisică.
România este țara cu cele mai multe pisici „de casă” din Europa, raportate la numărul de locuitori.
Pe de altă parte, avem patru rase de câini omologate. Chiar săptămână trecută a fost recunoscut „Ciobănescul Romănesc Corb”.