08:41, 11.01.2025 • ACTUALITATE
Pițărăii sau colindeții în Gorj: o tradiție care se ține indiferent de vreme
A fost frig în Ajunul Crăciunului, chiar dacă încă nu a nins la poalele Parângului. Tradițiile promovate i-au încălzit pe cei plecați în colindat pe meleagurile gorjene. Tineri sau în etate, ei sunt colindeți.
Începând cu ora 6,00 dimineața, colindeții, îmbrăcați în costume tradiționale, cu umbrele sau pelerine pentru a se proteja de ploaie, au pornit în tradiționalul colindat, pițărăii.
06:14, 06.01.2025 • Culte
Această sărbătoare a colindatului este un obicei vechi al zonei, care se păstrează cu sfințenie de comunitate. Indiferent de condițiile meteorologice, oamenii din Novaci păstrează vie tradiția colindatului, informează Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
Pițărăii aduc bucurie în casele vizitate și transmit mai departe din zestrea culturală a zonei.
Pițărăii se țin și în estul județului, pe malurile Gilortului, și în vest, la Tismana. În comuna Peștișani, de care aparține și Hobița lui Constantin Brâncuși, bucuria e aceeași. Pițărăii se țin, de fapt în tot sud-vestul țării, obiceiul urcând până în județul Hunedoara.
În unele sate, colindeții vin însoțiți de muzică tradițională sau de instrumente precum toba sau fluierul.
Ce sunt pițărăii
Numele „pițărăi” provine de la cuvântul „pițărău”, un tip de colac tradițional oferit colindătorilor. După alte surse, numele „pițărăi” vine de la „pita” (pâinea oferită colindătorilor), un simbol al belșugului.
În dimineața de Ajun, pițărăii pleacă în grupuri organizate și colindă pentru a aduce vestea Nașterii Domnului. Gazdele îi întâmpină cu bucurie și le oferă mere, nuci, covrigi, colaci sau dulciuri.
Pițărăii aduc vestea Nașterii Domnului și urări de sănătate și prosperitate.
Este un ritual de bun augur, care simbolizează prosperitatea, belșugul și binecuvântarea casei.