Placenta praevia: ce înseamnă și care sunt factorii care afectează placenta
Ca viitoare mămică ești într-un continuu proces de informare asupra lucrurilor care pot apărea de-a lungul sarcinii. Iar unul dintre principalele subiecte este reprezentat de placentă. Placenta hrănește și protejează copilul pe toată durata sarcinii, eliminând ceea ce nu are nevoie și furnizând oxigen și nutrienți. Ce este placenta praevia și care sunt factorii care afectează placenta.
De cele mai multe ori, aceasta se atașează de partea superioară a uterului. Dar dacă se instalează în partea inferioară, este posibil să fii diagnosticată cu placenta praevia sau cum se spune popular, ai placenta joasă.
Ce este Placenta Praevia
Placenta praevia este o problemă în timpul sarcinii când placenta femeii însărcinate blochează deschiderea către colul uterin. Poate provoca sângerări severe în timpul sarcinii și nașterii. Mamele cu placenta praevia prezintă, de asemenea, un risc mai mare de a naște prematur, înainte de săptămâna 37 de sarcină.
Placenta este un organ care crește în interiorul mucoasei uterului în timpul sarcinii. Este conectată la cordonul ombilical, transportând oxigenul și nutrienții de la mamă către făt. De asemenea, placenta ajută la eliminarea substanțelor toxice din sângele mamei. Aceasta protejează fătul de infecții, separând sângele mamei de cel al copilului, fiind ca o barieră împotriva bacteriilor.
Placenta praevia apare în momentul în care placenta acoperă parțial sau complet colul uterin. Bebelușul trece în colul uterin și prin canalul nasterii în timpul nașterii vaginale. În mod normal, placenta se atașează spre partea superioară a uterului, departe de colul uterin.
Cât de comună este placenta praevia
Placenta praevia apare la aproximativ 1 din 200 de nașteri. Dacă ți se spune că prezinți o placentă joasă sau placenta praevia înainte de 28 de săptămâni, nu e nevoie să te îngrijorezi prea tare. Multe femei sunt diagnosticate cu placenta praevia in al doilea trimestru, de obicei in timpul unei ecografii de rutină.
Majoritatea cazurilor de placenta praevia care sunt diagnosticate în primele două trimestre se rezolvă în al treilea trimestru, ceea ce înseamnă că placenta se deplasează în sus și se îndepărtează de colul uterin înainte de naștere.
Care sunt factorii care pot influența apariția placentei praevia
Vârsta. Placenta praevia este mai probabil să apară la femeile cu vârsta peste 30 de ani decât la cele mai tinere.
Există sarcini anterioare. Afecțiunea este mai frecventă la femeile care au avut cel puțin o altă sarcină.
Sarcina cu gemeni sau tripleți. A fi însărcinată cu doi sau mai mulți copii crește probabilitatea de a avea placenta praevia.
O operație anterioară de cezariana sau uterină. Cicatricele pe uter din cauza intervențiilor chirurgicale anterioare, inclusiv cezariana sau îndepărtarea fibromului uterin cresc riscul de placenta praevia.
Fumatul. Consumul de tutun crește șansele de a dezvolta o serie de complicații, inclusiv placenta praevia.
Ce se poate face în cazul placentei praevia?
„Din pacate placenta jos inserată se asociază deseori cu hemoragii în sarcina, in cazuri extreme putand duce chiar la pierderea sarcinii; de aceea trebuie limitata activitatea fizica, iar contactul sexual este interzis. Este posibil să fie nevoie de tratament cu un progesteronic, dar și deun antispastic dacă e cazul” afirmă dr. Silviu Iștoc.
De asemenea, se pot administra injecții cu corticosteroizi pentru a ajuta plămânii bebelușului să se dezvolte mai repede. Odată ce este decis faptul că bebelușul poate fi născut în siguranță (după aproximativ 36 de săptămâni de sarcină), se va programa o cezariană. Dacă sângerarea nu se va opri, va fi nevoie de o cezariană de urgență, chiar dacă fătul nu a ajuns la termen.