Plafonarea preţului la poliţele RCA pe 2024 se face pe 3 luni, nu 6 luni, cum era anunțat
Plafonarea preţului la poliţele RCA pe anul 2024 se face pe 3 luni și nicidecum 6 luni, cum fusese anunțat inițial, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin.
Constantinescu a mai spus că plafonarea RCA va fi menținută cât va fi nevoie pentru reglementarea pieţei, dar în etape de câte 3 luni.
Joi, Guvernul anunțase că a aprobat prelungirea plafonării cu încă şase luni a tarifelor poliţelor RCA la nivelul din februarie 2023, la care se adăuga rata inflaţiei de maximum 6,8%.
Revenire cu privire la RCA
Singurul proiect de lege care s-a aflat pe agenda Executivului de vineri a vizat reaşezarea întregului ecosistem al asigurărilor obligatorii pentru vehiculele care circulă pe drumurile publice, RCA-ul.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului a venit şi cu o rectificare faţă de o decizia luată joi, şi care vizează extinderea plafonării preţului la poliţele RCA pe anul 2024 începând cu 1 ianuarie.
”Se extinde acel termen la 3 luni, nu la 6 luni cum am comunicat, ieri”, a spus Mihai Constantin.
Legea Concurenţei permite prelungirea termenului într-o situaţie excepţională cu 6 luni de zile dar după aceea se poate prelungi această excepţie numai pe module de câte 3 luni de zile, a mai spus purtătorul de cuvânt.
Plafonarea RCA-ului se va menţine cât va fi nevoie pentru reglementarea pieţei dar în etape de câte 3 luni. „Deocamdată, este vorba de perioada 1 ianuarie – martie, inclusiv şi dacă necesitatea va exista va fi extinsă perioada”, a mai spus Constantin.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România a anunțat recent că respinge ferm propunerea de prelungire a înghețării tarifelor RCA.
Se pare, însă, că măsura prelungirii plafonării tarifelor RCA a fost, însă, susținută de noua conducere a Autorității de Supraveghere Financiară.
RCA pentru trotinetele electrice şi bicicletele electrice
De anul viitor, trebuie RCA și pentru trotinetele electrice şi bicicletele electrice, potrivit unui proiect de lege aprobat, vineri, de către Guvern.
Actul normativ stabilește că vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehiculele care conform legislaţiei naţionale nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării, şi anume trotinetele electrice şi bicicletele electrice. Urmarea: RCA este obligatoriu din 2024.
”Există însă şi exceptări foarte bine justificate în acest proiect de lege şi anume nu va mai exista obligativitatea asigurării RC A pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulaţie şi a căror utilizare este interzisă. De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie. O altă excepţie de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor şi activităţilor sportive cu motor, inclusiv a curselor şi competiţiilor, dar această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiată o asigurare sau pune la dispoziţie o garanţie alternativă care acoperă eventualele prejudicii care ar fi intrat sub incidenţa unui RCA clasic”, a declarat Constantin.