Plan de 300 de miliarde de euro al UE, ca să „lupte” cu China
Președintele Chinei, Xi Jinping, venea cu un plan în 2013 de a investi masiv în infrastructura critică, precum căile ferate și porturile care leagă China de restul lumii. Oficialii UE au venit în sfârșit cu o schemă alternativă, potrivit Politico.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit contraopțiunea europeană la celebra Inițiativă Belt and Road a președitelui Chinei și a explicat modul în care UE va încerca să exercite influență concurând cu versiunea modernă a Drumului Mătăsii – după cum a fost numit planul chinezilor.
Ideea mare din spatele strategiei UE – Global Gateway, este de a mobiliza până în 2027 fonduri publice și private de până la 300 de miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor de infrastructură ale UE în străinătate. Aceasta înseamnă construirea unei infrastructuri de ultimă generație, cum ar fi cablurile de fibră optică, rețelele 5G și instalații de energie verde în țările în curs de dezvoltare, încercând în același timp să concureze cu China în ceea ce privește facilitățile de transport, cum ar fi autostrăzi și aeroporturi.
Ce este Global Gateway
Potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar, Global Gateway urmăreşte să mobilizeze, în perioada 2021-2027, investiţii în valoare de până la 300 de miliarde euro, care să sprijine o redresare durabilă la nivel mondial, ţinând cont de nevoile partenerilor şi de interesele proprii ale UE. Strategia promovează crearea unor conexiuni durabile şi de încredere în beneficiul oamenilor şi al planetei, pentru a face faţă celor mai presante provocări globale, de la schimbările climatice şi protecţia mediului la îmbunătăţirea securităţii sanitare şi stimularea competitivităţii şi a lanţurilor de aprovizionare globale.