Planul australian de stingere rapidă a incendiilor. Ce se poate învăța de aici

Publicat: 17 sept. 2020, 17:30, de Roxana Roseti, în Internațional , ? cititori
Planul australian de stingere rapidă a incendiilor. Ce se poate învăța de aici

Australia și-a propus să dezvolte până în 2025 un program prin care să stingă rapid incendiile de vegetaţie, în mai puțin de o oră de la izbucnire. Pentru a face acest lucru, va folosi drone, tehnologie satelitară şi inteligenţă artificială.

Planul numit “Fire Shield Mission” a fost prezentat zilele acestea de către organizaţia australiană nonprofit Minderoo Foundation, alături de ministrul Ştiinţei şi Tehnologiei din Australia, Karen Andrews, potrivit DPA. Planul se va baza pe cea mai nouă tehnologie de teledetecţie pentru a depista şi răspunde rapid împotriva incendiilor de vegetaţie. În acest sens, vor fi utilizate inteligenţa artificială şi sistemul de învăţare automată pentru a identifica flăcările periculoase, iar dronele şi vehiculele autonome vor ajuta la stingerea acestora.

Viziune îndrăzneață

Incendiile de vegetaţie care au devastat zone din Australia în 2019-2020 au provocat decesul a 33 de persoane şi numeroase animale, au distrus peste 3.000 de locuinţe şi peste 17 milioane de hectare de teren. Cumulat, în ultimii 20 de ani, incendiile au provocat daune de peste 120 de miliarde de dolari în Australia. “De aici se poate învăța că fiecare minut câştigat în detectarea unui incendiu îmbunătăţeşte eficacitatea răspunsului şi reduce potenţialul distructiv al incendiului. Aşadar există o oportunitate imensă de a aplica noile tehnologii pentru această provocare”, a declarat liderul de proiect, Adrian Turner.

Turner a avut contact direct cu experiențe neplăcute în ceea ce privește incendiile, fiind foarte aproape de a-și pierde viața anul trecut, în timp ce încerca să protejeze casa fratelui său de flăcările unui incendiu de vegetație. El mai consideră că “Fire Shield Mission”are un potenţial revoluţionar şi evidențiază ce se poate realiza printr-o viziune îndrăzneaţă.

Fundaţia colaborează cu peste 50 de parteneri din întreaga comunitate, servicii de urgenţă, industrie, guvern şi cercetare pentru a crea proiectul şi a începe implementarea concretă a planului.