Planul B pentru Tarnița-Lăpuștești: Burduja a găsit potențiali salvatori ai proiectului de peste un miliard de euro

Publicat: 08 oct. 2024, 21:18, de Cristian Matache, în Energie , ? cititori
Planul B pentru Tarnița-Lăpuștești: Burduja a găsit potențiali salvatori ai proiectului de peste un miliard de euro

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a anunțat punerea în aplicare a unui „Plan B” pentru relansarea proiectului construcției hidrocentralei cu acumulare prin pompaj la Tarnița-Lăpuștești, blocat de aproape un an.

După ce licitația pentru studiul de fezabilitate (SF) nu a fost finalizată, Burduja a reactivat discuțiile cu parteneri internaționali de prestigiu, consorțiul format din gigantul japonez Itochu și compania franceză EDF. Cele două corporații și-au exprimat disponibilitatea de a finanța SF-ul și de a continua cu proiectarea și execuția hidrocentralei.

„Punem în aplicare planul B, pentru că întotdeauna avem un plan de rezervă. Am continuat chiar zilele acestea discuțiile cu partenerii strategici din Japonia și Franța, consorțiul format din Itochu-EDF, doi giganți energetici la nivel mondial,” a declarat Burduja, subliniind importanța colaborării cu parteneri serioși și stabili.

EDF este cea mai importantă companie de utilități din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. EDF este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajați. Itochu, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României.

Proiectul Tarnița-Lăpuștești este estimat la peste un miliard de euro.

„După un an de zile suntem în același punct”

La preluarea mandatului său, Burduja a acordat o atenție specială acestui proiect vechi de 50 de ani, pe care l-a scos „de la sertar”. A mandatat Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE) să lanseze licitația pentru realizarea studiului de fezabilitate. Însă, după un an, ministrul constată cu regret că nu s-a înregistrat niciun progres: „După un an de zile constat că nu s-a înregistrat niciun progres și că suntem în același punct, SAPE nereușind să închidă licitația pentru atribuirea SF-ului.”

O proiect de anvergură, blocat timp de decenii

Proiectul Tarnița-Lăpuștești, considerat esențial pentru securitatea energetică a României, a fost ignorat și amânat timp de decenii. Hidrocentrala ar contribui la producția de energie curată, stabilizarea prețurilor și la stocarea energiei la scară largă, aspecte critice într-un sistem energetic modern. „Cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc rămâne Tarnița-Lăpuștești. Vechi de 50 de ani, ignorat și pasat de la un an la altul, deși contribuie substanțial la securitatea sistemului energetic, la prețuri corecte și, nu în ultimul rând, la producția de energie curată și stocarea de mari dimensiuni,” a subliniat Burduja.

Parteneriat strategic cu giganți internaționali

Pentru a depăși blocajul administrativ, Burduja a invocat sprijinul giganților energetici Itochu și EDF. „EDF este cea mai importantă companie de utilități din Europa, care produce peste 16% din energia electrică din Uniunea Europeană. EDF este cel mai mare operator de active nucleare din lume, cu aproximativ 180.000 de angajați. ITOCHU, gigantul japonez, are venituri totale de aproape 90 miliarde USD, adică 28% din PIB-ul României,” a explicat ministrul, subliniind capacitatea acestor parteneri de a duce la bun sfârșit un proiect de o asemenea magnitudine.

„Nu renunț nici în ruptul capului. Proiectul acesta va vedea lumina zilei”

În ciuda dificultăților întâmpinate, Burduja se declară hotărât să continue demersurile pentru realizarea hidrocentralei, chiar dacă mandatul său de ministru s-ar încheia: „Nu renunț nici în ruptul capului. Proiectul acesta va vedea lumina zilei. Cu mine sau fără mine ministru. Pentru că România și energia României nu mai au timp să aștepte, iar mandatele de ministru nu sunt despre o persoană sau alta, ci despre viitorul acestei țări și a viitoarelor generații.”

Oportunitatea și necesitatea realizării proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare și pompaj (CHEAP) Tarnița – Lăpuștești

Oportunitatea și necesitatea realizării proiectului centralei hidroelectrice cu acumulare și pompaj (CHEAP) Tarnița – Lapuștești se bazează pe următoarele avantaje și funcțiuni asigurate pentru sistemul energetic național de o centrală de pompaj: creșterea gradului de siguranță al SEN; transferul energiei electrice de la golul de sarcină la vârf; arbitrajul pieţei de energie electrică; rezerva de avarie de scurtă durată; reglajul frecvență-putere și rezerva turnantă; furnizarea de rezervă reactivă și reglarea tensiunii în SEN; schimbul prin interconexiune în cadrul UCTE; repunere în funcțiune SEN- black start capability, capacitatea de a restabili interconexiunile de rețea în cazul în care se produce o pană de curent; implementarea și gestionarea SEN a surselor regenerabile intermitente de energie electrică asigurând condiții optime pentru instalarea unei puteri mai mari de 4000 MW în centralele electrice eoliene.

Hidrocentrala Tarnița – Lapuștești va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare și stocaj, fiind cea mai bună locație din România pentru dezvoltarea unui proiect de centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj. Aceasta va contribui la asigurarea securității energetice a României și a unei părți din Europa Centrală și de Est, în contextul războiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene și al variațiilor necontrolate ale prețurilor la energie.