Planul de pace al SUA ar include ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei şi păstrarea teritoriilor ocupate în Ucraina (Bloomberg)

Publicat: 18 apr. 2025, 21:23, de Ionut Jifcu, în Internațional , ? cititori
Planul de pace al SUA ar include ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei şi păstrarea teritoriilor ocupate în Ucraina (Bloomberg)
sursa foto: CNN

Planul de pace propus de Statele Unite (SUA) ar include ridicarea sancţiunilor impuse Moscovei şi păstrarea teritoriilor ocupate în Ucraina, relatează vineri publicaţia Bloomberg.

Planul de pace propus de SUA

SUA au prezentat recent aliaților un plan care ar putea facilita un acord de pace între Rusia și Ucraina, incluzând termeni pentru încetarea imediată a luptei și relaxarea sancțiunilor impuse Moscovei, în schimbul unei încetări durabile a focului. Conform propunerii, teritoriile ucrainene ocupate de Rusia ar rămâne sub controlul Moscovei, iar aspirațiile Ucrainei de a adera la NATO ar fi eliminate din discuție, potrivit news.ro, care citează Bloomberg.

Washingtonul își dorește o încetare completă a focului în următoarele câteva săptămâni, iar aliații europeni se vor întâlni din nou săptămâna viitoare la Londra pentru a continua discuțiile.

Totuși, ridicarea sancțiunilor în timp ce Rusia rămâne în controlul unor teritorii ucrainene ar putea genera probleme pentru unii aliați ai Kievului. Deblocarea activelor imobilizate și eliminarea restricțiilor impuse Rusiei necesită aprobarea tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, ceea ce face procesul mai complex. În plus, discuțiile recente de la Paris, între oficiali americani și europeni, au arătat că aceste propuneri nu reprezintă o soluție definitivă și că teritoriile ocupate nu vor fi recunoscute de către europeni ca fiind parte a Rusiei.

De asemenea, este clar că Ucraina cere garanții de securitate pentru a asigura viabilitatea unui acord de pace. În ciuda acestor provocări, Washingtonul și aliații europeni speră că acest plan va fi susținut de toate părțile implicate. Cu toate acestea, SUA și-au exprimat îngrijorarea că discuțiile ar putea dura mult prea mult, iar răbdarea lor cu mediul de negociere se reduce pe măsură ce timpul trece.

În ciuda încercărilor de a ajunge la un acord, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a respins ideea de a discuta despre cedarea teritoriilor ucrainene, subliniind că aceste teritorii sunt parte a suveranității Ucrainei și nu pot fi negociate. În acest context, discuțiile continuă să fie complicate de divergențele dintre părțile implicate, iar viitorul acordului rămâne incert.