Planul lui Trump de a crea o rezervă strategică de Bitcoin, o „bombă cu ceas” pentru piața cripto: „Va declanșa o prăbușire a prețurilor”

Publicat: 14 feb. 2025, 21:27, de Pop Melania, în ANALIZĂ , ? cititori
Planul lui Trump de a crea o rezervă strategică de Bitcoin, o „bombă cu ceas” pentru piața cripto: „Va declanșa o prăbușire a prețurilor”
Foto: cryptonews.com

Decizia de a crea o rezervă strategică de Bitcoin (BTC) a SUA ar fi o „bombă cu ceas” pentru prețul criptomonedei, avertizează Arthur Hayes, fostul CEO al platformei cripto Bitmex. El a argumentat că rezervele de BTC controlate de guvern ar fi supuse capriciilor politice mai degrabă decât unei strategii financiare solide, lucru care ar putea declanșa o volatilitate crescută în piața cripto.

Arthur Hayes a criticat ideea unei rezerve strategice Bitcoin (BSR) a SUA și politicile de reglementare a criptomonedelor propuse de administrația Trump. El susține că mulți lideri din industria cripto cred, în mod eronat, că intervenția guvernamentală va aduce beneficii. E o decizie care va crea volatilitate pe termen scurt în loc de stabilitate pe termen lung, explică Hayes într-o analiză publicată la începutul lunii februarie.

„În linii mari, mulți investitori cripto neinspirați doresc ca guvernul SUA să imprime dolari și să cumpere Bitcoin, ca parte a unui stoc național și să creeze ziduri de reglementare în jurul afacerilor cripto în care au un interes financiar. Să presupunem că Trump este capabil să creeze un BSR. Guvernul cumpără un milion de bitcoin, așa cum a sugerat senatorul american Lummis. Bum! Prețul o ia razna. Apoi, achiziția (n.r. de bitcoin) se încheie, iar bursa cripto cade brusc”, a explicat fostul CEO Bitmex.

În prezent, sunt circa un milion de bitcoini disponibili pe bursele cripto „care stau acolo, gata să fie vânduți; este nevoie doar de o semnătură pe o bucată de hârtie”, explică investitorul, iar piața s-ar teme „pe bună dreptate” când și cum vor fi vânduți acești bitcoini. Hayes extinde acest risc, explicând că motivațiile politice ar dicta cumpărarea și vânzarea de bitcoin, mai degrabă decât strategia economică.

„Ceea ce se poate cumpăra poate fi vândut. Problema fundamentală atunci când un guvern stochează orice activ este că el cumpără și vinde activul în primul rând pentru câștiguri politice, și nu financiare”, a scris el, respingând ideea că factorii de decizie din SUA ar vedea bitcoin ca fiind ceva mai mult decât un instrument care să-i crească popularitatea.

În loc să întărească rolul Bitcoin ca activ descentralizat, susține el, implicarea guvernului ar crea incertitudine și ar putea limita entuziasmul pe piață.

Administrația Trump dă semnalul pentru investiții guvernamentale în cripto

Președintele Donald Trump a semnat, pe 4 februarie, un ordin executiv pentru a crea primul fond suveran al SUA, stârnind entuziasm în rândul criptoentuziaștilor, care văd decizia ca pe o oportunitate ca guvernul SUA să investească în active digitale, scrie Fortune. După anunț, cu precizarea făcută de secretarul Trezoreriei Scott Bessent  că noul fond va fi înființat în următoarele 12 luni, Bitcoin a crescut la aproape 100.000 de dolari, stimulat de speculațiile că moneda ar putea fi printre activele incluse în fond. Criptomoneda s-a menținut în proximitatea acestui preț până în prezent.

Anunțul unui fond suveran vine în urma unui ordin executiv specific pentru crearea unui task force cripto, semnat luna trecută, care încredințează unui grup de oficiali guvernamentali de rang înalt sarcina de a evalua potențialul unei rezerve naționale pentru active digitale (BSR), care ar implica, în mod similar, utilizarea fondurilor guvernamentale pentru a cumpăra criptomonede.

Unii susțin că un fond suveran este o modalitate mai bună pentru guvern de a investi în cripto.

„Cred că un fond suveran al Statelor Unite este vehiculul perfect pentru deținerea de bitcoin și pentru investiții în infrastructura bitcoin”, a scris Nik Bhatia, profesor adjunct de finanțe și economie de afaceri la Universitatea din California de Sud, pe X.

Cu cât s-ar putea deprecia prețul Bitcoin în următoarele luni

Alăturându-se vocilor sceptice în privința acestui BSR, Hayes propune o strategie alternativă în care Trezoreria S.U.A. integrează treptat Bitcoin în sistemul financiar, folosindu-l ca activ de rezervă, mai degrabă decât să-l păstreze definitiv. El sugerează că va urma o devalorizare progresivă a dolarului față de Bitcoin și vede propunerea sa, în acest context, ca pe o strategie pentru a menține supremația dolarului în comerț.

În pofida aparentei afinități a lui Donald Trump față de sectorul cripto, Hayes rămâne sceptic cu privire la schimbările semnificative în politica SUA față de industrie. În același timp, avertizează că prețul Bitcoin va reveni în curând în intervalul 70.000-75.000 dolari, cu excepția cazului în care Rezerva Federală sau Trezoreria SUA adoptă stimulente monetare sau o legislație favorabilă criptomonedelor. El îi îndeamnă pe deținătorii de cripto să își asume un rol activ în modelarea politicii, mai degrabă decât să se aștepte pasiv ca politicienii să acționeze în favoarea lor, avertizând că, altfel, reglementarea cripto va fi dictată de cei cu interese financiare în menținerea controlului centralizat.