Planurile Rusiei pentru Libia
Rusia continuă să-și extindă influența în Libia. Potrivit informațiilor furnizate de serviciile de informații, Ministerul de Externe german a arătat că „este îngrijorat”. Se spune că există planuri pentru o bază navală rusească.
De la căderea dictatorului Muammar al-Gaddafi în vara lui 2011, Libia nu s-a mai liniştit. Statul nord-african suferă de instabilitate politică, lupte recurente între milițiile rivale, probleme economice și consecințele inundațiilor devastatoare din toamna anului 2023.
Rusia pare să folosească din ce în ce mai mult această situație în scopuri proprii. Kremlinul continuă să-și extindă influența în Libia, se arată într-o scrisoare internă a Ministerului de Externe german.
În document se spune că guvernul federal este îngrijorat de impasul politic din Libia și de „prezența în curs de dezvoltare a Rusiei”. Țara este, aparent, din ce în ce mai folosită „ca un hub de transport”. De asemenea, se spune că Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE) , serviciul diplomatic al UE, a confirmat recent o „creștere a livrării de materiale grele și posibila planificare a construirii unei baze navale ruse”.
O bază navală rusă pe coasta Libiei ar fi un pas important din punct de vedere strategic pentru Rusia: pe lângă cea din portul Tartus, din Siria, aceasta ar fi a doua bază militară pentru navele rusești de război din Marea Mediterana – direct la granița de sud a NATO, într-o țară care are și o importanță considerabilă pentru Europa, din cauza rutelor de migrație.
Libia, divizată între Est și Vest
De la căderea regimului Gaddafi, țara a fost împărțită între mai multe facțiuni. Vestul țării este controlat de la Tripoli de Guvernul de Unitate Națională. Acest guvern provizoriu, condus de prim-ministrul Abdul Hamid Dbaiba, este recunoscut la nivel internațional și a fost constituit cu ajutorul Națiunilor Unite. Este susținut și de Turcia, printre alte state.
În estul Libiei, există un guvern rival, condus de prim-ministrul Osama Hammad, Guvernul de Stabilitate Națională, care are sediul la Tobruk. Este susținut de așa-numita Armată Națională Libiană a generalului Khalifa Haftar, un ofițer militar de rang înalt în timpul lui Gaddafi. Când a căzut în dizgrația dictatorului, Haftar s-a adăpostit temporar în SUA și chiar a primit cetățenia americană.
Reîntors în Libia, generalul Haftar a fost una dintre figurile cheie în revolta din 2011 împotriva lui Gaddafi și în războiul civil libian ulterior. Fostul aliat al SUA este acum susținut de Rusia.
În ultimii ani, Haftar a călătorit de mai multe ori la Moscova pentru discuții, cel mai recent întâlnindu-se cu Vladimir Putin în octombrie 2023. Autoritățile de securitate occidentale presupun că Rusia l-a asigurat pe generalul libian de un sprijin militar suplimentar și ar dori în schimb să-și extindă prezența în țara sa. Accesul la materii prime, cum ar fi zăcămintele de aur și petrol, ar trebui, de asemenea, să joace un rol. Potrivit documentului Ministerului de Externe german, contrabanda cu petrol numai din Libia se ridică la aproximativ 12,8 miliarde de dolari SUA anual.
Mercenarii Wagner sunt acasă, în Libia
Grupul de mercenari ruși Wagner activează în Libia de câțiva ani. Se pare că prezența lor va fi extinsă și mai mult în această primăvară. Recent, generalul Haftar, cu sprijinul consilierilor militari ruși, a înființat o nouă bază militară la Sirte, în centrul Libiei. Unitățile lui Haftar controlează acum noi părți din sudul țării.
Armata rusă poate folosi deja mai multe aerodromuri din Libia care se află sub controlul unităților de luptă ale lui Haftar. Moscova ar putea să folosească Libia ca hub nu numai pentru transportul de materii prime, ci și al armelor care sunt aduse în Sudan, de exemplu, pentru a sprijini milițiile de acolo.
După moartea fostului lider Wagner, Evgheni Prigojin, în august 2023, generalul rus Andrei Averianov a preluat comanda unității de mercenari, care operează acum în Libia și alte state africane sub denumirea de „Corpul expediționar” sau „Corpul african”. Anul trecut, Averianov a călătorit în mai multe țări africane, inclusiv în Libia. Întâlnirile cu conducătorii locali se pare că ar fi fost legate de continuarea cooperării și acordurilor militare.
Averianov este cunoscut ca un vechi membru al serviciului rus de informații militare GRU. Se spune că ar fi condus faimoasa Unitate 29155, care este suspectată că a comis asasinate și acte de sabotaj în afara Rusiei.
Se întorc americanii?
Pentru a contracara influența rusă în Libia, Departamentul de Stat al SUA plănuiește în prezent o întoarcere în această țară. În iulie 2014, ambasada SUA la Tripoli a fost închisă după ce ambasadorul american de atunci J. Christopher Stevens și alți trei americani au fost uciși într-un atac terorist islamist asupra consulatului american din Benghazi, în estul Libiei.
Pentru anul fiscal 2025, Departamentul de Stat american solicită 12,7 milioane de dolari pentru redeschiderea unei ambasade în Libia și pentru servicii de sprijin logistic. Declarația, citată recent de CNN, spunea: „Având în vedere influența tot mai mare a Rusiei asupra flancului sudic al NATO, prezența SUA în Libia este esențială pentru apărarea intereselor noastre de securitate pe termen lung”.
În concluzie, deocamdată vântul deșertului și briza Mediteranei nu au reușit să alunge mirosul de praf de pușcă din Libia!