Plastic în creierul nostru: adevărul dur al unei poluări invizibile. Problema oceanelor e și problema minții noastre

Publicat: 16 apr. 2025, 13:47, de Corina Oprea, în LIFESTYLE , ? cititori
Plastic în creierul nostru: adevărul dur al unei poluări invizibile. Problema oceanelor e și problema minții noastre

O nouă cercetare șocantă scoate la iveală un adevăr tulburător: microplasticele, particulele invizibile provenite din deșeurile de plastic, nu se mai limitează la oceane și medii naturale – ele ajung chiar în creierul uman. Studiul realizat de cercetători de la Universitatea din New Mexico a arătat că un creier uman obișnuit poate conține echivalentul a cinci capace de plastic, adică în jur de șapte grame de microplastic, cantitate comparabilă cu o lingură de plastic de unică folosință.

Cât de mult plastic ascundem în creier

În cadrul studiului, specialiștii au analizat mostre de creier din anul 2024 și le-au comparat cu cele din urmă cu opt ani. Rezultatul? O creștere cu aproape 50% a cantității de microplastice.

Îngrijorător este faptul că cele mai mari concentrații au fost detectate în creierele pacienților care sufereau de demență. O posibilă explicație oferită de cercetători este că aceste persoane aveau o barieră hematoencefalică mai poroasă – adică „plasa de siguranță” care protejează creierul de toxine era slăbită, permițând particulelor de plastic să pătrundă și să se acumuleze.

Aceasta nu este prima oară când microplasticele sunt găsite în corpul uman. Anterior, ele au fost identificate în placenta umană, sânge, dar și în scaunul nou-născuților, ceea ce arată o contaminare pe scară largă și deosebit de profundă.

Toxicologul Matthew Campen, citat de The New York Times, a subliniat că aceste particule „se înmulțesc exponențial în jurul nostru”, și că ne confruntăm cu o criză invizibilă care se accelerează de la an la an.

Ce riscuri prezintă microplasticele în creier?

Deși studiile sunt încă în faze incipiente, cercetătorii avertizează că prezența plasticului în creier ar putea fi legată de o serie de afecțiuni grave, printre care:

  • Declin cognitiv și tulburări de memorie
  • Dezechilibre hormonale și probleme de reproducere
  • Slăbirea sistemului imunitar
  • Întârzieri în dezvoltarea copiilor
  • Riscul unor boli neurodegenerative, precum Parkinson

Campen a remarcat cu ironie că nu a întâlnit pe nimeni entuziasmat de această veste: „Nimeni nu e încântat să afle că are plastic în creier”. Și, deși nu s-a stabilit o doză „sigură” de microplastice în organism, efectele negative sunt tot mai evidente.

De ce e important să acționăm acum

Marea problemă este că plasticul descoperit în corpul uman nu este recent. Cele mai multe particule provin din obiecte aruncate cu zeci de ani în urmă. Cu alte cuvinte, problema nu este a viitorului – este a prezentului.

Iar impactul nu este doar asupra sănătății oamenilor. Microplasticele se infiltrează în sol, în apele subterane și afectează ecosistemele și lanțurile trofice, punând în pericol biodiversitatea planetei.

Statele dezvoltate încep să ia măsuri împotriva poluării cu plastic:

  • Franța, India și Regatul Unit au interzis diverse tipuri de plastic de unică folosință.
  • Los Angeles și New York limitează folosirea produselor din polistiren și a pungilor de plastic.
  • În paralel, cercetătorii testează materiale biodegradabile și noi tehnologii pentru filtrarea microplasticelor din apă.

Campen și colegii săi investighează acum dacă anumite zone ale creierului sunt mai vulnerabile la acumularea acestor particule, și dacă există o legătură directă cu afecțiuni neurologice specifice.

Chiar dacă pare o problemă la scară globală, există pași simpli pe care fiecare dintre noi îi poate face:

  • Înlocuiește plasticul de unică folosință cu obiecte reutilizabile (sticle din inox, recipiente din sticlă).
  • Nu încălzi mâncarea în ambalaje de plastic – eliberează substanțe toxice.
  • Folosește săculeți speciali pentru haine sintetice – aceștia captează microfibrele înainte ca ele să ajungă în apă.
  • Susține inițiativele pentru interzicerea plasticului de unică folosință în orașul sau țara ta.