Plasture-vaccin împotriva rujeolei
Plasturele-vaccin ar putea fi o soluție singură și eficace de protejare a copiilor contra rujeolei, sugerează un studiu realizat Gambia (Africa Occidentală).
Plasturele este ușor de transportat, depozitat și folosit comparativ cu vaccinul injectabil. Ceea ce-l face extrem de folositor mai ales în zonele geografice greu accesibile.
În prezent, potrivit OMS, rujeola reprezintă o amenințare la nivel global. Rujeola (pojarul) este boală contagioasă, mai frecventă la copii și în unele cazuri poate fi letală.
Cu toate avertismentele OMS, din cauza scăderii nivelului de vaccinare, mai ales în perioada pandemiei, milioane de copii nu sunt protejați contra rujeolei.
Specialiștii speră că prin metoda plasturelui-vaccin cu microace se va îmbunătăți gradul de imunizare , ajungându-se 95% cât este necesar pentru a preveni extinderea rujeolei.
Plasturele se aplică pe braț și printr-o mulțime de ace microscopice serul ajunge sub piele, fără durere. ”Aceste rezultate sunt extrem de promițătoare și au generat multă emoție”, a spus profesorul pediatru Ed Clarke la London School of Hygiene & Tropical Medicine Medical Research Council Unit din Gambia, citat de BBC.
Chiar și în țări cum este Marea Britanie, acești plasturi ar putea fi mai atractiv și mai convenabili ca vaccinul injectabil pentru unii părinți ai copiilor mici nevaccinați, spun cercetătorii.
Ultimele date oficiale arată că și în Marea Britanie se înregistrează o creștere a numărului de cazuri de rujeolă, mai ales în zonele cu rate scăzute de vaccinare contra acestei boli.
În țara noastră, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, între 1 ianuarie 2023 și 28 aprilie 2024, au fost confirmate 13.985 de cazuri de rujeolă și 15 decese.
Potrivit OMS, la nivel global, în 2022 s-au raportat aproximativ 136.000 de decese din cauza rujeolei, mai ales în rândul copiilor sub cinci ani care au primit o singură doză sau niciuna.
Rujeola este o boală infecțioasă, extrem de contagioasă.