Plata amenzilor de circulație. Ce pași trebuie să urmezi ca să nu ai surprize pe viitor
Deși este un eveniment neplăcut, aproape că nu există șofer care să nu fi făcut cunoștință cu celebrul tichet de la poliție.
Iar ca să nu ai probleme pe viitor, mai ales în momentul în care trebuie să plătești taxe și impozite, am alcătuit o scurtă listă a pașilor pe care îi ai de urmat.
Modalitățile de plată a amenzilor de circulație s-au modificat destul de mult în ultimii ani și, din acest motiv, este bine ca fiecare șofer să se pună la punct cu legislația. Au apus de mult vremurile în care polițistul avea chitanțier la el și puteai plăti pe loc pentru prostiile pe care le făceai.
Cât de repede trebuie să plătesc o amendă de circulație
Exemple în acest sens sunt interzicerea plății amenzii direct către agentul de poliție constatator, acest lucru putând fi considerat o încercare de mituire, și prelungirea duratei în care se poate plăti doar jumătate din cuantumul amenzii, de la 48 de ore, cum era până în 2020, la 15 zile de la primirea procesului-verbal constatator, așa cum prevede noua lege.
O altă modificare importantă este că neplata amenzii de circulație în termenul prevăzut de lege poate duce la executarea silită din partea instituțiilor statului. Evident, depinde și de numărul de contravenții și de sumele acestora.
Cum și unde plătesc amenda
Dacă în trecut plata era destul de dificil de realizat și era consumatoare de timp prin statul la cozile imense de la trezoreria statului, în prezent există multiple posibilități prin care cei care trebuie să plătească amenda pot să o facă fără efort.
Există trei modalități distincte de plată a amenzilor de circulație.
Plata cash a sumelor de bani se poate face la orice unitate a Trezoreriei Statului, indiferent de locul în care a fost luată amenda sau la Direcțiile de taxe și impozite locale.
Tot cu banii cash se poate face plata la ghișeele Poștei Române de pe tot teritoriul țării.
Plata se poate face și în mediul online, prin intermediul platformei ghiseul.ro, administrată de statul român, sau prin intermediul aplicațiilor bancare tot mai diverse. Accesul pe platforma aceasta este facil, fiind necesară crearea unui cont prin folosirea informațiilor de pe cartea de identitate și prin introducerea unui card bancar valid, emis de o bancă din România.
Cei care aleg să plătească online sau cash trebuie să știe că o pot face în două conturi unice, indiferent de locul în care a fost luată amenda. Pentru persoanele fizice cu domiciliul în România, contul de plată al amenzilor de circulație este 50.09.01, iar pentru cele cu domiciliul în străinătate, contul unic este 50.09.02.
Pentru firmele care au o flotă însemnată de vehicule și care vor să ușureze plata amenzilor primite, o idee bună este achiziționarea unor servicii de management al flotei din partea unor firme specializate.
Indiferent de modul de plată ales, este necesară păstrarea chitanței, în așa fel încât dacă vor apărea diverse neînțelegeri, ele să poată fi rezolvate cât mai rapid. Dacă va fi solicitată, atunci poate fi trimisă foarte simplu, prin e-mail sau prin scrisoare, direct la Poliție.
În cât timp se prescriu amenzile de circulație
Prescrierea amenzilor contravenționale, așa cum sunt și amenzile rutiere, este prevăzută în Codul de procedură fiscală. Aceste amenzi, în cazul în care nu sunt plătite, trebuie executate silit. Organul care poate să vă execute silit trebuie să o facă în maximum cinci ani. Acest termen, totuși, nu curge de la momentul la care a fost aplicată sancțiunea contravențională, ci de la 1 ianuarie a anului următor celui în care s-a născut obligația de a plăti amendă. Dacă această perioadă trece și nu ați fost executat silit, după nu mai puteți fi, iar dumneavoastră nu mai puteți plăti amendă primită.
O noutate, însă, este faptul că, dacă între timp ești notificat în scris pentru plata amenzii, atunci termenul de prescripție de cinci ani începe de la data ultimei notificări, și nu de la dată aplicării amenzii. Astfel, termenul de prescripție poate fi prelungit la nesfârșit.
Ce spune Codul de procedură fiscală despre prescriere amenzilor în 2020?
Prescrierea amenzilor este tratată în Capitolul VII al Codului de procedură fiscală, denumit ”Prescripția dreptului de a cere executarea silită și a dreptului de a cere restituirea”.
Art. 215 – Începerea termenului de prescripție
a) Dreptul organului de executare silită de a cere executarea silită a creanțelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naștere acest drept.
b) Termenul de prescripție prevăzut la alin. (1) se aplică și creanțelor provenind din amenzi contravenționale.
Art. 216 – Suspendarea termenului de prescripție
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 215 se suspendă:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de prescripţie a dreptului la acţiune;
b) în cazurile şi în condiţiile în care suspendarea executării este prevăzută de lege ori a fost dispusă de instanţa judecătorească sau de alt organ competent, potrivit legii;
c) pe perioada valabilităţii înlesnirii acordate potrivit legii;
d) cât timp debitorul îşi sustrage veniturile şi bunurile de la executarea silită;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.