Analiză: Platforme industriale de 100 de hectare, adevărate mine de aur pentru dezvoltatorii imobiliari

Publicat: 26 feb. 2021, 12:00, de Răzvan Zamfir, în ECONOMIE , ? cititori
Analiză: Platforme industriale de 100 de hectare, adevărate mine de aur pentru dezvoltatorii imobiliari

Bucureștiul abundă în platforme industriale, majoritatea dezafectate în anii de după 1989. Cele mai multe ajung la investitorii imobiliari care le revând sau le dezvoltă. Ultimele tranzacții de pe piața din București au în centru SIF Banat-Crișana, care a cumpărat platforma gigant de 540.000 mp a IMGB pentru circa 40 de milioane de euro de la Doosan.

La fel, vinde o altă platformă, Helitube din Colentina, de 90.000 mp, către retailerii germani Kaufland, Lidl și Hornbach la un preț mediu de circa 34 milioane de euro, care va acoperi parțial creanța pe care fondul de investiții o avea pe proprietate. Alte platforme industriale majore vândute sau nu, dar încă nedezvoltate imobiliar sunt: Aversa de 10 hectare, Rocar de 21 de hectare sau Griro de 12 hectare.

În plus, Kaufland și Lidl urmează să cumpere, tot de la SIF Banat-Crișana, și terenul de 3 hectare al fostei fabrici Filan din cartierul Pantelimon, la un preț de circa 12 milioane de euro, vânzări care au apărut în condițiile în care SIF Banat-Crișana a plătit 40 de milioane de euro pentru achiziția IMGB, unde a anunțat că va dezvolta un proiect imobiliar major, deși surse din piață spun că terenul ar putea fi vândut pe bucați.

În schimb, pe terenul fostei Helitube au fost emise două certificate de urbanism, iar soarta Aversa, achiziționată de la AAAS (fostul AVAS) de un investitor canadian, e încă incertă, fiind duse încă bătălii în instanță, după ce vânzătorul s-a răzgândit și au apărut și alte cauze. Cert e că investitorul a depus anul trecut cererea de PUZ la PMB.

Platforma ROCAR e deținută de austriecii de la Immofinanz, dar deocamdată nu se mișcă. La Griro, deținută de un grup de acționari cu Fahti Taher și Nicolae Badea printre ei, deocamdată, deși analiza încă din 2017 ideea relocării, a fost vândută recent o suprafață de 2 hectare către Kaufland.

Platforme industriale în dezvoltare

Pe de altă parte, platforme precum Ventilatorul, vândută de Immofinanz către One United Properties, e în plină dezvoltare. Dezvoltatorii au obținut autorizația de construire în toamna anului 2019, iar acum sunt în construcție ambele faze de birouri programate. Proiectul prevede livrarea a circa 45.000 de metri pătrați de birouri în 2021 și a circa 35.000 de metri pătrați în 2022. Calculele investitorilor arată că, la finalizare, componenta de birouri va valora peste 220 milioane de euro, cu un randament investițional de 7%. Proiectul va include, de asemenea, și o componentă rezidențială, care va include circa 750 de apartamente.

O altă platformă industrială aflată în etapele incipiente ale dezvoltării este Textile Dacia, recuperată de firma Intero Property Development (fostă Obsidian Estates), fondată de Michael Topolinski, care a încheiat un nou contract de vânzare-cumpărare pentru terenul de 5,2 hectare al fostei fabrici Textile Dacia, la peste zece ani de la prima achiziție.

La scurt timp după redobândirea dreptului asupra proprietății, investitorul a decis să vândă, cu 23 de milioane de euro, jumătate din teren companiei Skanska, care va dezvolta trei clădiri de birouri. Pe jumătatea rămasă, Topolinski vrea să dezvolte alte patru imobile. Skanska va dezvolta 93.000 de metri pătrați de birouri, iar Topolinski alți 104.000 de metri pătrați de birouri. Construcția era programată să înceapă în 2020, dar pandemia a încurcat lucrurile, însă cei doi dezvoltatori au obținut certificat de urbanism.

Și NEPI Rockcastle a profitat și pe fosta platformă Electroaparataj din Pantelimon a rasarit de ceva vreme Mega Mall, în vreme ce Prodplast din Obor a fost transformat de Andrei Pogonaru in Veranda Mall.

One Floreasca Park

Și alte terenuri ale unor foste platforme industriale se află, în prezent, în curs de transformare, precum Automatica, unde terenul a fost cumpărat de One United și Auchan și unde sunt aproape finalizate trei turnuri de apartamente, unul office și un centru de retail. În vestul Capitalei, suedezii de la Skanska dezvoltă,pe fosta platformă Pumac, proiectul de birouri Campus 6, vândut pe bucăți, prima clădire către CA Immo, iar următoarele două către S Immo, cu circa 100 de milioane de euro.

În estul Bucureștiului, terenul fostei platforme industriale Policolor se află în dezvoltare, iar Răul Ciurtin, fostul acționar majoritar al Albalact are în vedere construcția unui proiect imobiliar, iar pe fosta platformă UMEB, AFI Romania a dezvoltat AFI Cotroceni, cel mai aglomerat centru comercial din Capitală, și AFI Park, unde dezvoltarea continuă. Israelienii de la AFI Romania ridică, de asemenea, pe terenul INOX, proiectul de spații de birouri AFI Tech Park. Pe fostul teren al fabricii Laminorul, tot ei dezvoltă proiectul rezidențial AFI City.

De asemenea, terenul fostei fabrici de pâine Spicul, cumpărat inițial de spaniolii de la Hercesa pentru a dezvolta locuințe, a fost revândut către Forte Partners și CA Immo, iar acolo au apărut clădirile de birouri The Bridge (Forte Partner) și Orhideea Towers (CA Immo).

Alte investiții pe fost platforme industriale

Pe fosta platformă Ventilatorul e în lucru One Cotroceni Park, care va include 80.000 mp de birouri, 800 de apartamente și 15.000 mp de retail, iar la Titan Mar, fostul primar Adrian Videanu a primit în 2019 acceptul pentru dezvoltarea unui proiect rezidențial nouă clădiri, fiecare cu 3 etaje subterane plus de la 12 la 35 de etaje la suprafață, având un regim de înălțime de până la 120 de metri.

Momentan, platforme încă nedezvoltate sunt Griro (Grivița), Rocar (Giurgiului), Helitube (Coletina) și Aversa (Obor), care dispun împreună de terenuri cu o suprafață de peste 67 de hectare. Mine de aur pentru dezvoltatorii imobiliari, încă încurcați de pandemie.

Platforme încă libere

  • Textile Dacia 5,3 hectare
  • Griro 12 hectare
  • Rocar 21 hectare
  • Aversa 10 hectare
  • IMGB 54 hectare
  • Total 102,3 hectare