Plăți de peste un miliard de euro la APIA, în această perioadă
Octombrie și noiembrie sunt două dintre lunile cu cea mai intensă activitate la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), cu plăți de peste un miliard de euro către fermieri. Este vorba, în primul rând, de avansul pentru plățile directe, dar mai sunt și alte forme de sprijin pentru care sunt alocate fonduri importante.
Octombrie este poate cea mai așteptată lună din an de către fermieri, pentru că din data de 18 octombrie 2021 începe Campania de plată în avans pentru agricultorii care au depus Cereri unice de plată în anul 2021. Conform reglementărilor în vigoare, statele membre pot plăti avansuri de până la 70% în cazul plăților directe și de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul dezvoltării rurale.
APIA îşi propune în perioada de acordare a avansului (18 octombrie 2021 – 30 noiembrie 2021) să finanţeze fermierii cu o sumă de peste un miliard de euro atât pentru schemele finanţate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) cât şi pentru măsurile finanţate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), după cum a anunțat instituția.
Plățile în avans asigură capitalul financiar necesar pentru lucrările specifice din toamnă și permit beneficiarilor plăţilor să-şi elaboreze programul de dezvoltare pe termen scurt. De aceste forme de sprijin vor beneficia peste 800.000 fermieri.
Cuantumurile pentru plățile directe în sectorul vegetal se ridică la 95,47 euro/ha pentru schema de plată unică pe suprafaţă, la care se mai adaugă plata pentru înverzire sau cea pentru tinerii fermieri.
Bani pentru motorină
APIA a anunțat că a demarat, prin intermediul Centrelor Județene, plata ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, aferentă cantităților de motorină utilizate în perioadele 1 aprilie – 30 iunie 2021 (trimestrul II/2021.
Valoarea ajutorului de stat acordat sub formă de rambursare care urmează a fi plătită este de 174,5 milioane lei pentru un număr de 17.181 beneficiari (din sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare) cu cantitățile de motorină determinate cu acciza redusă de 111.310.132,873 litri.
Vești bune și pentru crescătorii de animale
Și crescătorii de animale au parte de vești bune. Schema de ajutor de stat în sector se prelungește până la data de 31 decembrie 2022. Ajutoarele sunt furnizate sub formă de servicii subvenționate întreprinderilor individuale şi familiale, persoanelor fizice autorizate, persoanelor fizice care dețin certificat de producător/atestat de producător, după caz, precum şi persoanelor juridice care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii animalelor.
Se urmărește astfel acoperirea costurilor administrative aferente întocmirii şi menținerii registrului genealogic, precum şi costurile aferente testelor pentru determinarea calității genetice sau a randamentului genetic al şeptelului.