Plină de datorii, Romaero a cerut să intre în insolvență
Compania Romaero, care are ca acționar majoritar statul român, a cerut oficial Tribunalului București intrarea în insolvență. Solicitarea vine la o săptămână, după ce societatea a pierdut un litigiu cu un client căruia trebuie să-i plătească 17 milioane de dolari.
Compania Romaero este listată la Bursa de Valori București (BVB), unde a fost făcut anunțul în seara zilei de vineri, 22 decembrie 2023, de către directorul general al societății.
Consorțiul format din Trust Insolvency Filiala Cluj SPRL și Synergy Partners SPRL va fi administrator judiciar provizoriu în cadrul procedurii de insolvență.
Romaero va demara procedura de restructurare a societății în baza unui plan de reorganizare în cadrul căruia vor fi avute în vedere următoarele măsuri:
- restructurarea operațională cu obiectiv prioritar eficientizarea activităților și achitarea datoriilor;
- obținerea de resurse financiare pentru susținerea și finalizarea planului de reorganizare;
- renegocierea contractelor cu furnizorii în vederea obținerii unor oferte mai bune pentru materialele și materiile prime necesare derulării programelor de producție;
- creșterea competitivității pe piață pentru a asigura o dezvoltare și profitabilitate durabilă, dar și o atractivitate mai mare a societății;
- analizarea contractelor în derulare și menținerea celor care sunt profitabile și denunțarea celor care nu sunt rentabile pentru societate;
- protejarea patrimoniului societății și eficientizarea proceselor de utilizare a acestuia conform cerințelor pieței din industria aerospațială;
- menținerea în societate a personalului direct productiv, fiind avuți în vedere în general specialiștii de înaltă valoare.
17 milioane de dolari de achitat, în urma unui litigiu
Romaero a cerut să intre în insolvență la o săptămână după ce judecătorii Curții de Apel București i-au respins apelul într-un litigiu. Mai mult, societatea este obligată să achite aproape 17 milioane de dolari unui client.
În 2022, compania a avut o cifră de afaceri de 69.214.600 lei și o pierdere de 53.846.394 lei, în timp ce datoriile se ridicau la 716.439.271 lei, potrivit Ministerului Finanțelor.
Datoriile au tot crescut în ultima perioadă în condițiile în care firma a pierdut mai multe contracte importante pentru mentenanța avioanelor unor companii aeriene, cum ar fi Ryanair. În același timp, o autorizare importantă a Romaero a fost revocată recent de către Autoritatea Aeronautică Civilă Română (AACR).
Cine sunt acționarii Romaero
Compania este listată la Bursa de Valori București (BVB), cele mai multe acțiuni fiind deținute de trei entități: Statul Român prin Ministerul Economiei – 56,7153%, SIF Muntenia – 23,2411% și Fondul Proprietatea – 18,8798%.
La finele lunii iunie 2023, persoanele fizice dețineau doar 1,1638% din acțiuni, iar 0,1622% aparțineau unor persoane juridice. Nivelul maxim al acțiunilor a fost atins în aprilie 2021 – 43 de lei/acțiune, după care a tot scăzut. La acest moment, acțiunile sunt tranzacționate la prețul de 13 de lei/acțiune, în scădere cu peste 40%, față de perioada similară din 2022.