Ploieştiul este cel mai asigurat municipiu din România la riscul de cutremur

Publicat: 27 aug. 2024, 09:18, de Autor: Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Ploieştiul este cel mai asigurat municipiu din România la riscul de cutremur

Ploieştiul este cel mai asigurat municipiu din România la riscul de cutremur, aproape jumătate din locuinţele din Ploieşti având poliţa PAD de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale.

7 din 10 locuinţe din mediul urban nu au asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale

Şapte din zece locuinţe din mediul urban nu au asigurarea obligatorie PAD împotriva dezastrelor naturale, însă PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale) vede partea pozitivă a lucrurilor, faptul că s-a ajuns la un grad de asigurare de 30% în oraşe şi de 23% la nivelul întregii ţări, un record comparativ cu situaţia anilor trecuţi.

În Bucuresti şi judeţele Braşov, Timiş, Prahova sau Ilfov locuinţele sunt asigurate în proporţie de 30-35%

Nu mai există judeţe cu acoperire sub 10%. Am depăşit acest prag şi mai avem doar patru judeţe în care gradul de cuprindere este între 10 şi 11%: Olt, Teleorman, Botoşani, Vaslui. Însă, avem şi judeţe asigurate în proporţie de 35-40%. Zona Bucuresti, judeţele Braşov, Timiş, Prahova sau Ilfov au un grad de cuprindere de 30-35%. Aici vorbim despre o populatie mai educată, mai conştientă şi mai implicată în această acţiune de protejare”, a declarat Nicoleta Radu, directorul general al PAID, la emisiunea  Zodia Asigurărilor: “Românii – şi optimisti, şi nepregătiţi?”.

Reprezentanta PAID spune că şi-ar dori replicată situaţia din Ploieşti în toate judeţele.

Acolo avem un grad de cuprindere care se apropie de 50%, practic una din două locuinţe este asigurată, ceea ce face din Ploieşti cel mai asigurat municipiu din ţară”, a spus Nicoleta Radu.

Din păcate, şi aici nu are legătură cu PAID sau cu asigurarea locuinţelor, nu există o poliţă de asigurare a locuitorilor Ploieştiului împotriva administraţiei judeţului, aflată în centrul unui imens scandal şi al anchetelor DNA.

Poliţa PAD de asigurare a locuinţelor este obligatorie. Autorităţile nu se grăbesc cu amenzile, dar nici cu informarea cetăţenilor

PAD – Poliţa de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este o poliţă de asigurare obligatorie care acoperă daunele produse de inundaţii, cutremure sau alunecări de teren asupra locuinţelor.

Poliţele PAD costă 130 de lei pe an în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 100.000 lei) şi 50 lei în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 50.000 lei).

O locuinţă de tip A este o construcţie cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămida arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

O locuinţă de tip B este o construcţie cu pereţi exteriori din caramidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic (exemplu chirpici).

În acest moment există în România 9,7 milioane de locuinţe.

Conform estimărilor industriei, dacă un cutremur de intensitatea celui din 1977 ar avea loc astăzi, ar putea apărea 250.000 de dosare de daună pentru locuinţe avariate – luând în calcul doar locuinţele asigurate.

Sistemul asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost instituit în anul 2008, cu scopul de a crea un mecanism de protecţie financiară a proprietarilor din România, în cazul unui dezastru natural.

Până acum PAID a plătit daune de 62,156 milioane lei.