EXCLUSIV. Crescătorii de animale, dezinteresați total de primele de asigurare din PNDR 2020. Nicio cerere eligibilă în trei ani
Fenomenele meteo extreme, dar și boli precum pesta porcină africană au produse pagube foarte mari fermierilor români. Cu toate acestea, numărul celor care apelează la primele de asigurare puse la dispoziție prin intermediul submăsurii 17.1 din cadrul Planului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 este destul de mic.
Mai mult, pe zootehnie nu a fost depusă nicio cerere în 2020 și nici în acest an. Excepție face 2019 cu un număr de trei solicitări înregistrate, declarate, însă, neeligibile.
După un an 2020 dificil în care seceta a afectat suprafețe importante de culturi agricole, autoritățile au sperat că interesul agricultorilor va crește semnificativ, în acest an, mai ales că banii de la buget promiși pentru calamități au ajuns decât partial la agricultori.
3.000 de cereri depuse în 2021
În sesiunea din acest an, care se desfășoară în perioada 28 iulie – 31 octombrie 2021, Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (AFIR) a primit online peste 3.000 de solicitari de finanțare în valoare de 6,64 milioane euro, iar procesul continuă. Fermierii au la dispoziție, în 2021, fonduri în valoare de 31,2 milioane euro.
“Dacă în anii precedenți interesul pentru submăsura 17.1 a fost destul de scăzut, pot spune fără ezitare că în acest moment lucrurile stau complet diferit. Oamenii s-au convins de necesitatea unei asigurări a producțiilor agricole în condițiile unei clime din ce în ce mai imprevizibile. Beneficiile aduse de accesarea Sm 17.1 sunt clare, iar oportunitatea de a avea rambursat 70% din valoarea primei de asigurare este un factor care nu poate fi deloc neglijat”, a declarat pentru Puterea.ro directorul general al AFIR Mihai Moraru.
Datele furnizate de agenție arată un trend crescător în 2020 față de 2019, iar probabil și în acest an numărul cererilor va fi mai mare.. Dacă în 2019 au fost depuse 1.680 cereri de finanțare (din care 1.072 cereri de finanțare eligibile) pentru care la finele lunii mai 2021 erau efectuate plăți în valoare de 1,711 milioane euro, un an mai târziu, interesul a fost cu mult mai mare – 6.439 cereri de finanțare (din care 5.612 cereri de finanțare eligibile) cu plăți efectuate în sumă de 9,523 milioane euro.
Fermierii se plâng de birocrație
Alexandru Baciu, un cunoscut fermier din județul Călărași care administrează peste 2.000 ha de teren agricol, dar mai are și o fermă de vaci și un abator, spune că el, de exemplu, a apelat la primele de asigurare doar pentru sectorul vegetal. Procedura i se pare tare greoaie și greu de accesat pentru un fermier de rând. Cât despre primele de asigurare pentru sectorul zootehnic, recunoaște că nici nu știa că există așa ceva, iar probabil ca el sunt mulți crescători în piață.
“Eu am un om special care se ocupă de acest lucru, dar ceilalți fermieri care sunt mai mici, au timp de așa ceva? Procedura de recuperare este foarte greoaie și este multă birocrație. Mie mi-au respins inițial dosarul. Mulți fermieri mici nici n-au auzit de prime. Eu asiguram culturile și înainte, asigurarea este nu pentru că s-ar putea întâmpla ceva, ci pentru mintea mea, să nu o iau razna în caz de ceva”, a afirmat pentru Puterea.ro Alexandru Baciu.
Nici Larisa Ene, un crescător de porci din județul Buzău, nu se arată interesată să acceseze submăsura 17.1. „Lucrurile se miscă extrem de greu, iar stresul este mult prea mare. N-aș avea de ce să îmi bat capul pe nervii și timpul meu. Poate să fie și 100% prima, eu nu o să accesez”, afirmă Larisa Ene, care a înregistrat pagube însemnate în acest an din cauza pestei porcine africane.