Podul de cale ferată care se va deschide după 33 de ani. Asigură legătura feroviară cu Republica Moldova
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/03/pod-prut9.jpg)
Un pod care a stat închis 33 de ani va fi redeschis pentru traficul feroviar de marfă între România și Republica Moldova. Aflat la Chișinău, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scrioșteanu, a vizitat împreună cu Vladimir Bolea – viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Mircea Pașcăluță, Secretar de Stat, oficiali din domeniul feroviar din ambele state și reprezentanți ai Operatorilor de Transport, podul feroviar Fălciu – Cantemir și stația feroviară Prut 2. Este podul ce face legătura între județul Vaslui și raionul Cantemir, din Republica Moldova, care a fost închis în 1992, ca urmare a alunecărilor de teren.
Podul de cale ferată care se va deschide după 33 de ani va asigura traficul feroviar de marfă cu Republica Moldova. Oficialii de la Transporturi din cele două state au mers la fața locului „pentru a face o evaluare a capacităților tehnice și logistice ale stației de operare cu containere pe de o parte, dar și la stadiul lucrărilor de reparații la linia feroviară cu ecartament european de legătura la pod“, după cum a precizat Irinel Ionel Scrioșteanu.
Podul de cale ferată care se va deschide după 33 de ani. „Stația feroviară Prut 2 oferă oportunități de transbordare și de eficientizare a transportului de mărfuri către Uniunea Europeană“
Potrivit acestuia, este vizată dezvoltarea infrastructurii feroviare, printre care și relansarea transportului feroviar pe podul Fălciu – Cantemir prin redeschiderea liniei feroviare și a Punctului de Trecere a Frontierei în control coordonat.
„În urma analizei efectuate împreună cu specialiștii, am concluzionat faptul că Stația feroviară Prut 2 oferă oportunități de transbordare și de eficientizare a transportului de mărfuri către Uniunea Europeană, dar și de dezvoltare economică a zonei prin crearea locurilor de muncă, atragerea investițiilor și consolidarea rolului Republicii Moldova ca nod logistic“, a menționat oficialul de la Transporturi.
Scrioșteanu a mai precizat că printre proiectele comune România – Moldova de infrastructură rutieră aflate în desfășurare în diferite stadii se află și construirea primului pod rutier la nivel de autostradă peste Prut de la Ungheni, denumit Podul de Flori, a cărei execuție va începe pe 26 aprilie.
Ar mai fi de menționat că în urmă cu câțiva ani au existat planuri de conversie a podului Fălciu – Cantemir în unul rutier. Transformarea podului feroviar de la Fălciu într-unul rutier ar scurta drumul dintre Bucureşti şi Chişinău cu 150 de kilometri, socoteau autoritățile în 2020. În 2011, România a cheltuit 7,88 milioane de lei pentru modernizarea Staţiei CFR Fălciu (județul Vaslui), de pe graniţa de est a României, pentru implementarea cerinţelor Schengen. Pe partea moldovenească, un sector de 1,8 km de cale ferată nefuncțional urmează să fie reabilitat.