Poliția belgiană investighează afacerea „Russiagate” în birourile Parlamentului European
Poliția a efectuat astăzi percheziții în legătură cu „ingerința Rusiei” în Parlamentul European, potrivit unui comunicat al procurorului federal belgian. Operațiunea este legată de afacerea „Russiagate”
Perchezițiile, efectuate la o reședință privată din Bruxelles și în birourile Parlamentului European din Strasbourg și Bruxelles, sunt legate de așa-numitul caz „Russiagate”, în care mai mulți deputați europeni ar fi fost abordați și plătiți pentru a promova propaganda rusă prin intermediul site-ului web Vocea Europei.
„Există indicii că un angajat al Parlamentului European a jucat un rol semnificativ în acest sens”, au spus forțele de ordine belgiene.
Potrivit a două personae implicate în anchetă, cărora li s-a păstrat anonimatul, poliția belgiană analizează legăturile unui asistent parlamentar care a lucrat pentru Alternativa pentru Germania (AfD) de extremă-dreapta – un partid politic controversat – și acum lucrează pentru europarlamentarul olandez de extremă-dreapta Marcel de Graaff.
Biroul lui De Graaff nu a făcut nici un fel de comentarii legate de anchetă.
AfD a fost afectată de o serie de scandaluri în ultimele luni, culminând cu arestarea, în aprilie, a unui consilier al europarlamentarului Maximilian Krah. Autoritățile germane au spus că asistentul, numit Jian G., era un „angajat al unui serviciu secret chinez”.
La scurt timp după aceea, procurorii germani din Dresda au inițiat anchete preliminare în legătură cu acuzațiile potrivit cărora Krah ar fi acceptat plăți din Rusia și China „pentru munca sa de europarlamentar”. La începutul acestei luni, poliția belgiană și germană au percheziționat biroul din Parlamentul European al lui Krah în legătură cu ancheta de spionaj.
Krah, care a fost principalul candidat al AfD la alegerile UE, a anunțat că va înceta campania și va renunța la postul său din consiliul de conducere al partidului după acuzațiile de spionaj și corupție, precum și după o recentă remarcă incendiară despre Waffen-SS din era nazistă.
Un purtător de cuvânt al Parlamentului European a refuzat să comenteze investigația în curs, dar a confirmat că autorităților li s-a oferit acces la un birou din sediul instituției.