Politica monetară a Fed declanșează volatilitate, dar piețele sunt bine susținute
Rezerva Federală a SUA a anunțat o intensificare a discuțiilor cu privire la momentul și modul în care va reduce programul de achiziție de obligațiuni de 120 de miliarde de dolari pe lună, simultan cu publicarea procesului verbal al ședinței sale din iulie, scrie Ben Laidler, strategul eToro’s pentru piețele globale.
Această perspectivă privind reducerea sprijinului de politică monetară, creșterea randamentelor obligațiunilor și o eventuală creștere a ratei oficiale a dobânzii cheie, aflată în prezent la zero, au contribuit la neliniștea investitorilor și la slăbirea piețelor de acțiuni.
Dezbaterea Fed privind reducerea programului de achiziții de obligațiuni va continua în cadrul simpozionului de săptămâna viitoare de la Jackson Hole, urmând ca o decizie oficială să fie luată încă de la ședința Fed din 22 septembrie, iar punerea în aplicare să înceapă până la sfârșitul anului.
Este de așteptat o creștere a volatilității, dar considerăm că perspectivele pieței sunt pozitive și bine susținute. Fed se îndreaptă încet și transparent către această schimbare de politică. Piețele și-au demonstrat rezistența în situații similare, cum ar fi „taper tantrum” din 2013 și creșterea randamentului obligațiunilor din primul trimestru al acestui an. Redresarea puternică a economiei și a câștigurilor compensează potențiala înăsprire a politicii monetare și scăderea evaluărilor.
De ce marjele de profit pot rămâne atât de ridicate
ALIMENTAREA CÂȘTIGURILOR:
Marjele de profit ale companiilor din S&P 500 au urcat la un nivel record de 13% în ultimul trimestru și sunt esențiale pentru seria de profituri surprinzătoare care împing piețele în sus. Aceasta este și motivul pentru care mulți sunt atât de prudenți în ceea ce privește creșterea viitoare a profiturilor: marjele ridicate sunt nesustenabile și vor fi afectate de creșterea costurilor și de inflație.
Ben Lajder: Nu sunt de acord din trei motive:
- observăm că presiunile asupra costurilor ating acum punctul maxim și sunt mai mult decât compensate de revenirea veniturilor,
- o pondere în creștere a sectorului tehnologic continuă să stimuleze structural marjele S&P 500 și
- segmentele de „redeschidere”, de la hoteluri la companii aeriene, abia au început să recupereze marjele slabe.
PRESIUNI NEÎNȚELESE:
Consider că presiunile asupra costurilor companiilor ating apogeul acum – nu anul viitor – și sunt compensate astăzi de creșterea puternică a veniturilor. Acest lucru este reprezentat prin diferența dintre prețurile de producție (costurile de fabricare a unui produs) și prețurile de consum (costurile de vânzare a unui produs). Un mesaj asemănător se observă din datele privind indicele anticipativ al directorilor de achiziții privind prețurile de intrare în creștere, minus prețurile decalate ale producției.
Consider că marjele sunt susținute atât de presiunile asupra costurilor care își ating maximele, cât și de o creștere mai puternică a PIB-ului, care este prognozată la 6,2% în acest an și la 4,2% anul viitor, mai mult decât dublu față de estimarea de creștere a PIB-ului pe termen lung de 1,9% a Fed.
MARJE SECTORIALE:
O parte din marjele mai mari ale S&P 500 sunt structurale. Sectorul tehnologic (XLK) are marje de profit de 21%, cele mai mari dintre toate, iar acesta este cel mai mare sector în prezent. În ultimul deceniu, ponderea sa a crescut cu aproximativ 50% și va continua să crească.
În al doilea rând, mai multe sectoare care se „redeschid”, cum ar fi cel industrial (XLI), cel al bunurilor de consum discreționar (XLY) și cel energetic (XLE), au marje încă scăzute, care urmează să se redreseze pe măsură ce economiile globale se redeschid.
Ben Laidler, strategul eToro’s pentru piețele globale, are peste 25 de ani de experiență în investiții pe piețele de capital la nivel global, deținând roluri la companii de top cum ar fi Rothschild, UBS, JP Morgan și HSBC. Este absolvent al London School of Economics (LSE) și al Universității Cambridge, asociat al Institutului de Management și Cercetare a Investițiilor (IIMR) și un comentator obișnuit al piețelor financiare globale.