Politica vizelor în UE se schimbă. Ce cere comisia acum?
Regimul de călătorii fără viză aduce beneficii economice, sociale și culturale, stimulând călătoriile și turismul în UE. În contextul geopolitic de astăzi, însă, politica UE în domeniul vizelor se schimbă. Comisia europeană cere revizuirea actualului mecanism de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deține viză.
Politica în domeniul vizelor este un instrument important în colaborarea UE cu țările partenere. UE aplică, în prezent, un regim de călătorii fără viză, cu 60 de țări din afara UE. În condițiile actuale de pe scena internațională, însă, Comisia europeană a propus, recent, o revizuire a actualului mecanism de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deține viză. Propunerea respectă angajamentul președintei von der Leyen înainte de Consiliul European din 20 martie 2023, de a consolida mecanismul de suspendare a exceptării de la obligativitatea de a deține viză și monitorizarea țărilor care beneficiază de un regim de călătorii fără viză.
Consolidarea mecanismului de suspendare a călătoriilor fără viză va presupune că se vor introduce noi motive de suspendare a regimurilor de călătorii fără viză. De exemplu, în cazul unei alinieri insuficiente la politica UE în domeniul vizelor, în cazul unor amenințări hibride și în cazul în care se practică un sistem de acordare a cetățeniei pentru investitori. De asemenea, se intenționează prelungirea duratei procedurii actuale, pentru a se aloca mai mult timp măsurilor de remediere. Se introduce o nouă procedură de urgență pentru a se putea reacționa mai rapid în caz de nevoie. De pildă, în caz de creștere semnificativă a numărului de sosiri sau dacă apar amenințări la adresa securității unei țări din cadrul UE. Se va încerca și consolidarea obligațiilor de monitorizare și de raportare ale Comisiei față de țările care beneficiază de un regim de călătorii fără viză în cazul în care sunt identificate provocări.