Războiul îi obligă pe oameni să ia o decizie: fiecare trebuie să aleagă de ce parte este. Încă de la începutul invaziei pe scară largă, SUA au sprijinit imediat Ucraina, dar noul președinte al țării, Donald Trump, pare multora din Europa să fi fost mai degrabă, de partea dictatorului Vladimir Putin, scrie Politico.

Doar șapte zile de la intervenția lui Trump în războiul ruso-ucrainean și „coșmarurile ucrainenilor și ale multor aliați ai lor” au devenit realitate. Acțiunile președintelui american au subminat și relația transatlantică care a stat la baza securității europene, încă din 1945.

O Americă a lui Trump care este în cel mai bun caz sceptică

Politicienii europeni încep să înțeleagă cât de profund s-a schimbat lumea lor: acum au de-a face cu o Americă care este în cel mai bun caz sceptică și în cel mai rău caz ostilă lumii vechi pe care o reprezintă. „Dacă au existat îndoieli cu privire la cât de dispus a fost Trump să-și facă dușmani în Europa, el a pus capăt acestor îndoieli marți seara, acuzând Ucraina că „a început” un război cu Rusia”, se spune în articol.

O asemenea desconsiderare flagrantă a faptului că am avut o invazie neprovocată a lui Putin și nu o provocare a Ucrainei, în urmă cu trei ani i-a șocat chiar și pe cei mai loiali prieteni ai Americii din regiune.

Potrivit unui diplomat european, care a vorbit sub rezerva anonimatului, „alianța transatlantică s-a încheiat”: „Acum avem o alianță între un președinte rus care vrea să distrugă Europa și un președinte american care vrea să distrugă și Europa”.

Într-o declarație recentă, Trump l-a numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski un „dictator” pentru că nu a convocat alegeri și , ăn plus, a recunoscut că nu este prea preocupat de rezultatul războiului. O astfel de retorică este în concordanță cu „ostilitatea pe care Trump a arătat-o ​​față de continent de la revenirea la președinție”.

Rămâne neclar ce anume se negociază și în favoarea cui

Jurnaliştii notează că, în prima lună de mandat, Trump şi echipa sa au anunţat noi tarife, au criticat în mod repetat dur UE ca instituţie, au „epuizat” Ucraina înainte de începerea discuţiilor de pace, au pus sub semnul întrebării angajamentele americane istorice faţă de securitatea europeană şi au salutat revenirea lui Putin în comunitatea internaţională.

O nouă realitate apare deja la Bruxelles: SUA nu sunt de partea Europei. Liderii Partidului Popular European de centru-dreapta, socialiștii și democrații, liberalii din Renew Europe și Verzii au spus că Europa nu se mai poate baza pe deplin pe Statele Unite pentru a proteja valorile și interesele comune. Aceștia au menționat că țările europene trebuie să acționeze urgent pentru a-și asigura propria apărare prin creșterea cheltuielilor pentru nevoile militare și sprijinul pentru Ucraina.

Unii cred că Europa reacționează prea dur la retorica lui Trump. Dar chiarși în cazul în care comentariile lui Trump sunt doar un „instrument” pentru negocieri, rămâne neclar ce anume se negociază, în favoarea cui și care parte simte cea mai mare presiune, ca urmare a acestor declarații și acțiuni.

Președintele de la Casa Albă, Donald Trump, l-a numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelensky „ dictator ” și l-a acuzat că nu a organizat alegeri în Ucraina.

Cancelarul german Olaf Scholz a spus că negarea legitimității democratice a președintelui Zelenski este greșită și periculoasă. El a adăugat, de asemenea, că Rusia a început războiul pe scară largă, iar Ucraina a rezistat agresiunii ruse zi de zi, pentru al treilea an.

Președintele ceh Petr Pavel a comentat, de asemenea, declarația lui Trump. Vorbind despre alegeri, el a subliniat că Ucraina rezistă de trei ani agresiunii din partea Rusiei, care este o putere nucleară. El a amintit, de asemenea, că o cincime din teritoriul ucrainean este sub ocupație rusă, iar țara suferă și ea sub bombardamentele ruse.

„A numi președintele unei astfel de țări dictator necesită mult cinism”, a scris președintele ceh.