Politico: „De data aceasta pur și simplu ne antipatizăm reciproc”. Americanii sunt în război civil?
Publicația americană Politico apreciază că „acum e evident că epoca Trump nu s-a încheiat odată cu președinția lui”, iar ea a iscat „un conflict într-atât de profund încât democrația, ordinea constituțională și uniunea însăși sunt în pericol”.
Potrivit publicației, acest conflict poate fi considerat un război civil căruia, paradoxal, îi lipsește miza: „De data aceasta pur și simplu ne antipatizăm reciproc”. Din Regatul Unit, cotidianul The Guardian face prevestiri sumbre: „noi violențe politice sunt probabile în viitor, nu în ultimul rând și pentru că elita republicană le-a legitimat. Data viitoare astfel de acțiuni ar putea obține sprijin din interiorul serviciilor secrete. Dar amenințarea mai profundă e aceea că forța ar putea să nu fie neapărat necesară. Demantelarea democrației americane ar putea fi mai discretă, mai sofisticată, mai cinică – și cu toate acestea la fel de devastatoare”.
Implicațiile planetare
Nu în ultimul rând, într-o analiză găzduită de The New York Times, politologul Francis Fukuyama explică implicațiile planetare: „SUA mai au încă o enormă putere economică și militară, însă acea putere e inutilizabilă în absența consensului politic intern cu privire la rolul internațional al țării”. Politologul evidențiază că, dacă americanii încetează să mai creadă într-o societate deschisă, tolerantă și liberală, „atunci se va diminua și capacitatea noastră de inovație și inițiativă în calitate de cea mai avansată putere economică a lumii”.
Fukuyama face referire la împlinirea unui an de la asediul Capitoliului, pe 6 ianuarie 2021, subliniind că acea dată a pecetluit și adâncit disensiunile Americii, „iar din acest motiv va continua să aibă consecințe și în anii următori pe întregul glob”.